Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Melatonine, wat is het precies?

melatonine.jpg

Veel mensen gebruiken melatoninesupplementen bij slaapproblemen. Maar wat is melatonine precies en wat zijn de effecten van het gebruik?

Wat doet melatonine en waarvoor gebruik je het?

Melatonine is een hormoon dat door de pijnappelklier in de hersenen wordt gemaakt. De afgifte komt ’s avonds op gang. Een melatoninesupplement helpt vooral om sneller in slaap te vallen. Hiervoor moet het worden ingenomen op het moment dat de natuurlijke melatonineafgifte nog niet op gang is. Meestal is dit drie tot vijf uur voor het slapen gaan. Ook is het effectief bij een jetlag. Beide effecten zijn onomstotelijk bewezen door de Europese wetenschapscommissie EFSA vanaf een dosering van 0,5 mg, en volgens Europese wetgeving goedgekeurd om te vermelden op supplementen.

Slaaptips

Melatoninesupplementen kunnen – bij juist gebruik – helpen om makkelijker in slaap te komen, maar ze lossen meestal de oorzaak van het slaapprobleem niet op. Voor een goede nachtrust blijft het belangrijk dat je bijvoorbeeld regelmatig een luchtje schept, niet teveel piekert en een regelmatig dag- en nachtritme hebt. Deze slaaptips – hoe voor de hand liggend ook – kunnen je daar echt bij helpen. Lukt dit niet? Neem dan contact op met je huisarts.

TIP: hoe meer je overdag buiten komt, hoe meer melatonine je lichaam ’s avonds aanmaakt!

Ook interessant