Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Waarom hiér in Nederland momenteel de meeste coronabesmettingen zijn

hier-in-nederland-zijn-nu-de-meeste-coronabesmettingen.jpg

De meeste coronabesmettingen in Nederland vinden plaats in het noordelijkste deel van Noord-Holland. In de afgelopen twee weken is het coronavirus vastgesteld bij meer dan 4600 mensen uit dat gedeelte van Nederland. Omgerekend komt dat neer op 701 vastgestelde besmettingen op elke 100.000 inwoners, wat ver boven het Nederlandse gemiddelde is.

Binnen die regio schiet vooral Hoorn erbovenuit: in die gemeente zijn in de afgelopen twee weken 861 mensen positief getest op het coronavirus. Dat komt neer op 1175 positieve testen per 100.000 inwoners, wat naar verhouding meer is dan de besmettingen in Amsterdam (324), Rotterdam (344), Den Haag (266) en Utrecht (217) bij elkaar.

Oorzaak nog onbekend

Maar waar komt die grote coronabrandhaard in het noordelijkste deel van Noord-Holland ineens vandaan? Dat is volgens de GGD Hollands Noorden nog altijd niet gevonden. “We krijgen het nog niet scherp”, vertelt een woordvoerder van de regionale gezondheidsdienst. Hij zegt dat de besmettingen over alle leeftijdsgroepen zitten en er geen uit de hand gelopen festivals zijn geweest, die mogelijk de oorzaak kunnen zijn voor het feit dat de meeste coronabesmettingen van Nederland nu in deze regio plaatsvinden.

“Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.” Het is volgens de GGD moeilijk om een verband te leggen met bijvoorbeeld het winterweer van een paar weken geleden. “Het is lastig aan te geven waar het door komt, juist omdat het in de totale breedte van de bevolking zit. Er zijn geen clusters.”

Lees ook:
Gezondheidsraad: ‘Onvoldoende bewijs dat vitamine D werkt tegen coronavirus’

Uitbraak houdt zichzelf in stand

Een factor die meespeelt is volgens de regionale GGD dat de uitbraak zichzelf in stand houdt: als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. “Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt”, zegt de woordvoerder. Als er in je omgeving maar weinig besmettingen zijn, is de kans dat je het oploopt natuurlijk ook aanzienlijk kleiner.

Het is volgens de gezondheidsdienst ook niet zo dat mensen in het noorden van Noord-Holland zich minder goed aan de coronaregels houden dan mensen op andere plekken in Nederland. Ook dat kan volgens hen dus geen oorzaak zijn waardoor de meeste coronabesmettingen in die regio plaatsvinden. “Wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen; we hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Geen extra maatregelen

Er zijn nog geen extra maartregelen voor deze regio, en het is ook niet duidelijk of die er komen om de coronabrandhaard uit te doven. De GGD roept mensen vooral op om zich aan de bestaande regels te houden. “Dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken. Heb je klachten of vermoed je dat je in aanraking bent geweest met iemand die het virus heeft, laat je dan testen en ga tot de uitslag in quarantaine. Zo voorkom je dat jij een verspreider wordt. Dat is de enige manier om het virus in bedwang te houden. De regels zijn niet voor niets bedacht.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

Margriet 11 ligt nu in de winkel! Daarin lees je deze week: een jaar corona – dit heeft het ons gebracht, een interview met Daphne Deckers, verzorgingstips voor grijs haar, 6 vragen aan 6 vrouwen uit de Tweede Kamer én we geven maar liefst 214 (!) boeken weg. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant