Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De 5 meest voorkomende vroege reumasignalen

closeup-young-woman-sitting-on-sofa-holds-her-wrist-hand-injury-feeling-pain-health-care-and-medical-concept.jpg

‘Slijtage? Dat kan ik toch niet hebben?’, dacht Mieke. Ze was eind 50 toen ze wat last van stijfheid kreeg. Achteraf was dat het eerste signaal dat ze reuma had, maar daar was Mieke op dat moment nog totaal niet van bewust. Pas toen het stijve gevoel niet meer wegging, heeft ze aan de bel getrokken.

Margriet samen met A.Vogel

De eerste signalen van reuma

Vroeg actie ondernemen bij reuma, is belangrijk. Maar dan moet je natuurlijk wel weten waar je op moet letten. Dit zijn de 5 meest voorkomende vroege reumasignalen op een rij.
1. Je hebt pijn of voelt je stijf als je na een tijdje liggen of zitten weer gaat bewegen.
2. Je gewricht voelt dik of warm aan.
3. Je gewricht doet pijn bij beweging, zonder dat het gewricht gezwollen is.
4. Je merkt dat je minder soepel en beweeglijk bent.
5. Je gewrichten gaan kraken of knarsen.

Ben je nog jong? Dat is absoluut geen reden om reuma meteen uit te sluiten. De gedachte dat het een oude-mensen-aandoening is, zit dan wel hardnekkig vastgeroest in onze maatschappij, maar niets is minder waar. Zo’n zestig procent van de mensen met reuma is namelijk jonger dan 65.

Dáárom is vroege diagnose belangrijk

Een vroege diagnose van reuma is belangrijk. Toch worden signalen richting reuma nogal eens gemist. Of genegeerd. Of weggewuifd. Door de arts of door de persoon zelf. Wereldreumadag staat in 2019 daarom in het teken van ‘Don’t delay, connect today’. De Vereniging Reumazorg Nederland wil hiermee iedereen bewust maken van het feit dat het belangrijk is om reuma in een vroeg stadium vast te stellen. Met verschillende redenen:
● Je kunt meteen aan de slag met een behandeling. Denk aan fysiotherapie, leefstijlaanpassing, voedingsaanpassing of waar nodig medicatie.
● Het helpt je om het risico op blijvende schade aan gewrichten minimaal te houden.
● Het kan als een enorme opluchting voelen dat je je klachten eindelijk kunt verklaren.
● Een diagnose kan voelen als een last die van je schouders valt: je hoeft je niet steeds opnieuw te verdedigen waarom iets niet kan of lukt.

Wanneer ga je dan naar de huisarts?

Reuma herkennen is niet zo eenvoudig. Want in sommige gevallen is die gezwollen enkel inderdaad van tijdelijke aard en herstelt hij wel weer. En even ter geruststelling: een vroege diagnose betekent écht niet dat een diagnose perse binnen twee dagen gesteld moet zijn. Maar loop je een aantal weken met zo’n gezwollen gewricht rond en neemt de zwelling niet af? Ga dan wel naar een (huis)arts. Mieke zegt: ‘Want ik had het wel eerder willen weten hoor, wat er achter de stijfheid, gezwollenheid en pijn zat. Iedere dag pijn is er één teveel, toch? Nu realiseer ik me maar al te goed: je lijf geeft bepaalde signalen niet voor niks. Neem je lijf serieus en laat je ook niet zomaar wegsturen bij je arts’.

En wat kun je doen bij reuma?

In veel gevallen kan fysiotherapie, leefstijlaanpassing of voedingsaanpassing je een heel eind brengen. Soms is het nodig om de stap naar medicatie te maken. Voor het verlichten van milde gewrichtspijn en reumatische pijn kun je kiezen voor A.Vogel Atrosan tabletten*. Dit product bevat een hoge concentratie werkstoffen uit de wortels van de Harpagophytum procumbens (duivelsklauw). Deze werkstoffen worden in Duitsland en Zwitserland bijvoorbeeld al veelvuldig gebruikt als natuurlijke pijnstiller bij milde (reumatische) gewrichtspijn door artrose of artritis bijvoorbeeld. ‘Ik gebruik Atrosan tabletten tot op de dag van vandaag als pijnstiller en voor mij werkt het goed’, vertelt Mieke.

* Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn op basis van Harpagophytum procumbens. Lees voor gebruik de bijsluiter. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs. KOAG-KAG nr: 11-0919-3998.

Ook interessant