Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

De zes meestvoorkomende vormen van hoofdpijn

pijnstillers.png

Je hebt hoofdpijn. Dat is natuurlijk heel vervelend, helemáál als je niet precies weet wat voor hoofdpijn je hebt. Er zijn namelijk best veel vormen en allemaal behoeven ze een andere aanpak. Wij zetten de meestvoorkomende vormen (en de remedie ertegen) op een rijtje.

Migraine

Waarschijnlijk de bekendste vorm van hoofdpijn. De pijn treedt vaak aan één kant van het hoofd op. Een aanval kan in totaal wel drie dagen duren, maar migraine kan ook na een paar uur alweer wegtrekken. Een migrainepatiënt is erg gebaat bij complete rust en een donkere omgeving. Licht- en andere prikkels zijn funest. Naast een heftige, bonzende hoofdpijn komen misselijkheid en braken veel voor en de pijn is vaak zó hevig, dat men niet meer (goed) kan functioneren. Veel mensen met een migraine-aanval zijn op die momenten ook overgevoelig voor licht en geluid. Sommigen zien voorafgaand aan een aanval felle lichtflitsen of vlekken of hebben last van gezichtsvelduitval of tintelingen.

Spannings- of a-specifieke hoofdpijn

Deze hoofdpijn komt vaak vanuit de nek die stijf en gespannen aanvoelt. Vandaar de term spanningshoofdpijn. Vreemd genoeg is spanning of stress bijna nooit de oorzaak van deze vorm van hoofdpijn, het is er juist eerder een gevolg van. Spanningshoofdpijn zit aan beide zijden van het hoofd. Sommige mensen zijn daarbij misselijk. Spanningshoofdpijn kan heel lang – soms zelfs wel een week – aanhouden. In de nieuwe Huisartsen Standaard van het Nederlands Huisartsen Genootschap wordt binnenkort de nieuwe term a-specifieke hoofdpijn geïntroduceerd. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten hoofdpijn. De hevigheid en verschijningsvorm kunnen verschillen. Zo kan gewone hoofdpijn een duidelijke oorzaak hebben (een kater, vochttekort), maar het is lang niet altijd te herleiden waar het vandaan komt. A-specifieke hoofdpijnen verdwijnen vaak vanzelf en zijn goed te behandelen met zelfzorggeneesmiddelen. Chronische hoofdpijn (meer dan vijftien hoofdpijndagen per maand) gaat vaak gepaard met depressieve gevoelens.

Hormonale migraine

Deze variant van hoofdpijn ontstaat vlak voor of vlak na de eerste dag van de menstruatie. De aanvallen zijn meestal heviger en duren langer dan bij gewone migraine. Tussen de menstruaties door hebben sommige vrouwen last van ‘gewone’ migraine. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan hormonale migraine in de overgang erger worden dan tijdens de vruchtbare leeftijd. Tegen migraine bestaan speciale antimigrainemiddelen, deze worden triptanen genoemd. Omdat er maar liefst zeven verschillende triptanen zijn, kan het even duren voor je exact het goede medicijn te pakken hebt.

Aangezichtspijn

Acute aangezichtspijn kan ontstaan door tand- of kiespijn, of door een ontsteking in een van de holtes bij het gezicht. De pijn kan uiteindelijk ook chronisch worden. Er zijn twee varianten van deze pijn. Bij de ‘typische’ variant voel je geregeld heel korte, felle pijnscheuten in het gezicht. Aanvallen kunnen zich met korte tussenpozen herhalen. ‘Atypische’ aangezichtspijn geeft juist een nadrukkelijk zeurende pijn die uren, soms zelfs dagen achter elkaar kan aanhouden. De diagnose is heel lasting te stellen, ook al omdat de oorzaak vaak wordt gezocht op tandheelkundig gebied en het dan lang duurt voordat een patiënt bij de (hoofdpijn)neuroloog terechtkomt. Knarsen met de tanden (bruxisme) kan een oorzaak zijn van chronische aangezichtspijn.

Clusterhoofdpijn

Aanvallen van clusterhoofdpijn zitten aan één kant van het hoofd en centreren zich meestal rondom het oog. Vaak gaat de hoofdpijn gepaard met bijverschijnselen als een rood, tranend of hangend oog, een verstopte neus, een loopneus of een vernauwde pupil. Aanvallen komen in ‘clusters’ (cluster betekent letterlijk een opeenhoping of een groep, red.) en zijn vaak buitengewoon hevig. Een aanval kan zonder medicijnen wel drie uur aanhouden. Is de diagnose ‘clusterhoofdpijn’ eenmaal gesteld, dan zorgen goede ‘aanvalsmedicijnen’ bij sommige patiënten voor een aanzienlijk kortere duur van de aanvallen. Pijnstillers als (zet)pillen werken vaak niet snel genoeg. Injecties die je zelf kunt toedienen en speciale neussprays werken sneller, maar die zijn alleen op recept verkrijgbaar. Ook behandelingen met zuurstof geven in veel gevallen een goed resultaat.

Medicatieafhankelijke hoofdpijn

Als je vaak hoofdpijn hebt en daar medicijnen voor gebruikt, loop je het risico op medicatieafhankelijke hoofdpijn. Dit kan zelfs al ontstaan door het veelvuldig gebruik van paracetamol. Je krijgt dan juist méér hoofdpijn van het medicijn dat je ertegen slikt.

lieflijf

Dit artikel is afkomstig uit de body & mind special van Lieflijf najaar 2013. 

Ook interessant