Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de 4 meest voorkomende longaandoeningen in Nederland

dit-zijn-de-4-meest-voorkomende-longaandoeningen-in-nederland.jpg

Ruim een miljoen mensen in Nederland lijden aan een longaandoening. Soms een chronische, zoals astma of COPD, maar ook lopen jaarlijks zo’n 250.000 mensen een flinke longontsteking op. Wat zijn de meest voorkomende longaandoeningen in ons land?

We zetten er vier onder elkaar én leggen uit wat ze inhouden.

1. Astma

In Nederland lijden er zo’n 600.000 mensen aan astma, meer vrouwen dan mannen. Een astmapatiënt heeft altijd (kleine) ontstekingen in de longen. Je hebt periodes dat je nauwelijks wat van je astma merkt en periodes dat je vaak benauwd bent. Astmatische longen reageren sterk op prikkels van buitenaf: bijvoorbeeld uitlaatgassen, rook, parfum, stof. Bij een astma-aanval verkrampen de spiertjes die om de luchtwegen heen zitten, waardoor de luchtwegen smaller worden en je je erg benauwd voelt. Het advies van Pauline Dekker: probeer vooral je astma goed onder controle te houden. “Astma moet worden behandeld met corticosteroïd, dat ontstekingen remt. Ga met een arts op zoek naar de juiste medicatie en wees therapietrouw; neem je pufjes zoals afgesproken. Laat je niet te leiden door bewegingsangst. Van stilzitten ga je verder achteruit.”  

Lees ook:
Van handen wassen tot bewegen: zó houd je je longen gezond

2. Longontsteking

Bij een longontsteking (die niet is veroorzaakt door covid-19) zijn de bronchiën en longblaasjes ontstoken door een virus of bacterie. Je hebt koorts, je hoest, bent benauwd en inademen doet pijn. Jaarlijks krijgen zo’n 250.000 mensen longontsteking: je loopt meer risico als je 55 of ouder bent. Heb je een longontsteking, dan helpen antibiotica en rust. Dekker wijst er echter op dat je in veel gevallen een longontsteking kunt voorkomen. “Ieders longen produceren slijm. Het is enorm belangrijk om dat adequaat op te hoesten. Ben je gezond, dan gaat dat ongemerkt. Maar heb je pijn in de borststreek, bijvoorbeeld door een operatie of omdat je je ribben hebt gekneusd of gebroken, dan is ophoesten en goed doorzuchten pijnlijk. Kun je het slijm niet kwijt, dan ligt een longontsteking op de loer.” Haar advies: “Zorg voor voldoende pijnstilling, waardoor hoesten op gezette tijden weer lukt. Blijft dat moeizaam, dan kan een fysiotherapeut je helpen met oefeningen.”

3. COPD

COPD, een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem, is een ongeneeslijke ziekte waar in ons land jaarlijks zo’n 7.000 mensen aan overlijden. Dekker: “Op een enkele uitzondering na wordt COPD veroorzaakt door roken. Regel 1 tot en met 100 is dan ook: stop met roken! Sommige patiënten geven aan dit te moeilijk te vinden. Vroeger liet ik me er in dat geval nog weleens toe verleiden om alleen met hen te praten over pufjes die de longbuisjes wijder maken. Dat doe ik niet meer: de pufjes voegen zo weinig toe als mensen doorroken.”

De situatie van COPD-patiënten – die vaak extra zuurstof nodig hebben en aan huis gekluisterd zijn – grijpt Dekker aan en ze hoopt op een snelle remedie voor iedereen die aan deze ziekte lijdt. Onderzoekers zijn ver met het ontwikkelen van een kunstmatige mini-long waarop straks medicijnen worden getest, om daarmee stamcellen aan te moedigen kapot weefsel te repareren. Regeneratieve geneeskunde heet dat. Ondanks het hoopgevende nieuws is Dekker niet onverdeeld enthousiast: “Het is best vreemd om miljarden in dit onderzoek te stoppen, terwijl we op elke straathoek voor een paar euro sigaretten kunnen kopen. Dat moet veranderen. Dan kan er ook weer meer geld naar andere longziekten.”

Lees ook:
Deze symptomen kunnen wijzen op de veelvoorkomende longaandoening COPD

4. Covid-19

Ten slotte kunnen we niet om covid-19 heen. “Als longartsen zien we enorm veel patiënten en ex-patiënten. Het is best moeilijk om een algemeen advies te geven, omdat de mate waarin patiënten ziek zijn en restschade hebben heel verschillend is. Zelf heb ik ook covid gehad, een milde vorm: tien dagen koorts en toen was het klaar. Toch merkte ik dat ik moeilijk de trap op kon toen ik was genezen. En traplopen en praten tegelijk was al helemáál onmogelijk. Ik heb toen gedacht: het gaat nú niet, maar het is wel de bedoeling dat het straks weer wél gaat. Het beste advies is dan ook: blijf tegen je grenzen aanduwen. Ik kan inmiddels weer kletsend de trap op. Voor patiënten die veel ernstiger ziek zijn geweest, is dat veel moeilijker. Ik hoop dat zij volhardend zijn en erin slagen om hun grens steeds een stukje te verschuiven.”

Lees ook:
Van je longen tot je conditie: dit zijn de tips bij het herstellen na corona

Tekst | Nicole Gommers
Beeld | Getty Images

cover M33

Margriet 33 ligt nu in de winkel! Met in dit nummer: álles over alleen op vakantie gaan, je decolleté in de spotlights, hoe gelukkig zijn we nu, een interview met Renée Fokker en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant