Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is het meest vieze plekje in het openbaar vervoer

vieste-plekje-ov-margriet.jpg

Neem jij regelmatig de bus, trein, tram of metro? Duizenden mensen doen dat mét jou. Het zal je dan ook niet verbazen dat er behoorlijk wat bacteriën in het ov huizen. 

Maar wat nu het allervieste plekje is, had je wellicht niet verwacht.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Niet de palen…

Houd jij je liever niet aan de palen of handgrepen in bus, metro of tram vast? Per dag laten duizenden mensen hun (ongewassen) handen daaroverheen glijden, dus dat is inderdaad een goed idee. Maar die palen zijn niet de grootste bacteriebronnen in het ov…

… maar de bankjes

Microbioloog Susan Perkins legt in de Amerikaanse podcast WNYC’s Only Human uit dat bacteriën op stalen palen niet lang zullen overleven. Volgens de expert zou je je meer zorgen moeten maken over de bankjes waar je op je vervoersmiddel zit te wachten. Zeker als ze van hout zijn. Bacteriën gedijen daar prima op. En met de duizenden billen en tassen die er dagelijks op neerploffen, kun je je voorstellen hoeveel bacillen er een feestje vieren.

Handen wassen

Dan maar blijven staan op het perron of in het bushokje? Als je gezondheid het toelaat: ja. Maar je zult echt niet zomaar ziek worden van plaatsnemen op het openbare bankje. Regelmatig je handen wassen en zorgen voor een goede weerstand, blijven het allerbelangrijkst.

Vergeet voor een goede weerstand ook je mondhygiëne niet. Met deze set elektrische tandenborstels van Philips Sonicare HealtyWhite zorg je voor een brandschoon gebit én witte tanden. Nu met 40 procent korting in de Margriet Shop.

Bron | WNYC Only Human 
Beeld | iStock

Ook interessant