Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Nederland koploper bijwerkingen melden na coronaprik: déze komen het vaakst voor

nederland-koploper-bijwerkingen-melden-na-coronaprik-deze-komen-het-vaakst-voor.jpg

Nederland is met afstand koploper binnen de EU als het gaat om het melden van bijwerkingen na de coronaprik. Tot nu toe kwamen er in ons land maar liefst 111.904 meldingen binnen over bijwerkingen. Dat zijn er ruim dertigduizend meer dan er gemeld werden in Italië, dat op de tweede plek staat.

Maar welke bijwerkingen hebben Nederlanders tot nu toe het vaakst gemeld bij bijwerkingencentrum Lareb? We zochten het uit.

Meeste meldingen van bijwerkingen na coronaprik

Dat in Nederland de meeste meldingen van bijwerkingen gedaan zijn, blijkt uit cijfers van de EU-database EudraVigilance die BNR heeft ingezien. Nederland staat bovenaan de lijst, met op de tweede plek Italië en op drie staat Frankrijk. Is het een slecht tegen dat we hier zo veel bijwerkingen melden na de coronaprik? Agnes Kant, directeur van bijwerkingencentrum Lareb, ziet de cijfers juist als een compliment. Ze zegt dat het betekent dat mensen weten waar ze het kunnen melden als ze klachten hebben, waardoor zeldzame klachten eerder opgespoord worden.

Top 10 gemelde bijwerkingen

Hoewel er wel wat zeldzame bijwerkingen gemeld zijn na de coronaprik, geven de meeste mensen ongeveer dezelfde klachten door aan Lareb. In één melding kunnen mensen meerdere bijwerkingen aangeven; in totaal zijn er nu ruim 111.000 mensen die samen meer dan een half miljoen symptomen na de prik hebben aangegeven. Een top tien van de meest gemerkte bijwerkingen na de coronaprik:

  1. Hoofdpijn is de meest gemelde bijwerking; 63.117 meldingen
  2. Je niet lekker voelen staat op twee, deze bijwerking is 61.928 keer voorgekomen
  3. Vermoeidheid is 61.119 keer gemeld en staat daarmee op de derde plek
  4. Ook spierpijn blijkt regelmatig voor te komen: 58.587 meldingen
  5. Rillingen zijn al een stuk zeldzamer dan de vorige vier klachten: deze bijwerking is 49.225 keer gemeld
  6. Pijn op de prikplek kwam bij 40.515 mensen die een melding maakten voor
  7. Ook koorts kan één van de bijwerkingen zijn na de coronaprik, meldden 36.488 mensen
  8. Net als misselijkheid, wat 32.589 mensen aangeven te hebben gehad
  9. Over gewrichtspijn kwamen 31.583 meldingen binnen
  10. En ten slotte in deze top tien: zwelling op de prikplek, een melding die 15.676 deden.

Lees ook:
Is de kans op bijwerkingen kleiner (of juist groter) na de tweede coronavaccinatie?

Andere bijwerkingen na coronaprik

Een andere meer zeldzame bijwerking waar we veel over gehoord hebben, is de combinatie van trombose en een laag aantal bloedplaatjes is beschreven; de reden dat het prikken met het middel van AstraZeneca eerder dit jaar stopgezet werd voor zestigminners. Lareb ontving tot nu toe 33 meldingen bij het AstraZeneca-vaccin en 7 meldingen bij het Janssen-vaccin waarin sprake was van deze bijwerking. Ook allergische reacties komen soms voor, maar zijn zeldzaam: in totaal ontving het bijwerkingencentrum nu 271 meldingen van klachten die passen bij een heftige allergische reactie. Deze kwamen voor bij alle merken vaccins.  Een overzicht van alle gemelde bijwerkingen kun je hier vinden op de site van Lareb.

Bron | ANP, Lareb
Beeld | Getty Images

Ook interessant