Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit zijn de ernstige gevolgen van ‘meeroken’ voor niet-rokers

meeroken.jpg

Dat roken ongezond is weten de meeste mensen inmiddels echt wel, maar de ‘tweedehands’ rook die meerokers inademen wordt vaak onderschat. Toch blijkt uit recent onderzoek van het Amsterdam UMC dat ook dát ernstige gevolgen kan hebben. Sterker nog: op wereldwijde schaal is de rook van gemiddeld zo’n vijftig rokers door meeroken verantwoordelijk voor de dood van één niet-roker.

Wereldwijd steken er nog zo’n één miljard mensen regelmatig een sigaret op. Dat komt er dus op neer dat ongeveer één op de zeven mensen ter wereld een roker is.

Meeroken ook gevaarlijk

De afgelopen jaren is steeds meer bekend geworden over de gezondheidsrisico’s van roken, maar over de gevolgen voor mensen in de omgeving van rokers is nog minder bekend. Volgens Leonard Hofstra, bijzonder hoogleraar Risk Profiling in Heart Disease aan het Amsterdam UMC worden deze risico’s zwaar onderschat. “Meeroken zorgt voor meer astma aanvallen en luchtweginfecties bij kinderen. Bij volwassenen wordt 20-30% meer longkanker en hartinfarcten gezien door meeroken,” zegt hij tegen Telegraaf.  Volgens de researcher laten deze cijfers duidelijk zien dat de roker niet alleen ‘slachtoffer’ is geworden van een schadelijk en extreem verslavend middel, maar daarbij in feite ook nog eens schade toebrengt aan een ander.

Lees ook: Goed nieuws voor ex-rokers: longen herstellen beter dan gedacht

Nederland

Het onderzoek kijkt ook naar de nummers in Nederland. Hier overlijden elk jaar zo’n twee á drieduizend mensen door de gevolgen van meerokers. Daarmee ligt het aantal rokers verantwoordelijk voor de dood van één niet-roker tussen de 45 en 65.

Maatregelen

Er zijn grote verschillen te zien tussen landen, voornamelijk door wetgeving rondom roken. In de Verenigde Staten is deze bijvoorbeeld erg streng, en zijn er daarom gemiddeld 80 tot 90 rokers verantwoordelijk voor de dood van ‘slechts’ één niet-roker. In het Midden-Oosten is er juist bijna geen wetgeving, en daar ligt dit getal rond de veertig. Naast uiteraard stoppen met roken, lijken strengere maatregelen meerokers dus zeker te beschermen, zegt de onderzoeker.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Scientias, Telegraaf
Beeld | iStock

Ook interessant