Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Steeds meer Nederlanders verslaafd aan gevaarlijke pijnstillers

verslaafd-gevaarlijke-pijns.jpg

Even een pilletje tegen de hoofdpijn. Het klinkt zo onschuldig. Maar duizenden Nederlanders zijn zo verslaafd geraakt aan hun pijnstillende medicatie, dat ze ervoor moeten worden opgenomen in een afkickkliniek. En uit onderzoek van het NRC blijkt, dat deze groep steeds groter wordt.

In zes jaar tijd is het aantal mensen dat verslaafd is geraakt aan zware pijnstillers, zoals oxycodon, verdrievoudigd. Medewerkers van afkickklinieken zijn bovendien bang dat deze groep de komende jaren alleen nog maar groter wordt. Alleen al in de eerste helft van dit jaar werden er 252 verslaafden aangemeld bij een afkickkliniek. Toch schat Albert Dahan, hoogleraar anesthesiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum, dat het werkelijke aantal verslaafden nog vele malen hoger is.

Na een maand verslaafd

Tussen 2010 en 2017 is het aantal gebruikers van zware pijnstillers in Nederland gestegen naar meer dan een miljoen. In de meeste gevallen gaat het om het middel Oxycodon. Deze pijnstiller onderdrukt de pijn na een zware buikoperatie of kanker en werkt licht euforisch. Wie het middel een maand gebruikt, kan al verslaafd raken. Patiënten zien zichzelf echter niet als verslaafd, omdat ze het middel krijgen voorgeschreven door een arts.

Vaker overdosis

Lang niet alle verslaafden zoeken hulp en dat leidt tot een groter risico op een dodelijke overdosis. Tien jaar geleden stierven er nog 43 mensen, doordat ze te veel zware pijnstillers hadden geslikt. Dit jaar stond dat aantal al op 424. Patiënten die hun medicatie niet meer via de huisarts kunnen krijgen, zoeken hun heil op het internet of stappen in een enkel geval over op heroïne, omdat dit een soort gelijk effect heeft.

Nieuwe groep verslaafden

Volgens de behandelaars is er sprake van een nieuwe groep verslaafden. Deze groep heeft vaak weinig of geen ervaring met drugs. De meeste patiënten die worden opgenomen zijn tussen de dertig en vijftig jaar en hebben allerlei soorten beroepen. De experts stellen dat er meer aandacht moet komen voor patiënten met pijnklachten en een verslaving. Ook moet er meer controle komen op het uitschrijven van herhaalrecepten en zou de dosering voor maximaal twee tot drie weken moeten zijn.

Lees ook
Preventieve borstamputatie blijkt niet altijd noodzakelijk te zijn

Bron| NRC
Beeld| iStock

Ook interessant