Meer last van hielpijn in de winter? Hierdoor komt dat Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Meer last van hielpijn in de winter? Hierdoor komt dat

Met de kou kunnen lichamelijke ongemakken ontstaan, zoals een droge huid en schilferige lippen. Waar je misschien niet op voorbereid bent, is pijn aan je voet of hiel. Toch kan het zo zijn dat je hier in de koude maanden meer last van krijgt.

Met de koudere dagen in de herfst en winter, ervaren we meer pijn. Ook onze hielen zijn hier helaas het slachtoffer van. Zeker mensen die last hebben van plantaire fasciitis (hielpijn) kunnen hier meer last van krijgen tijdens de koude dagen. Plantaire fasciitis zorgt voor pijn aan de onderkant van je hiel, waar een soort peesplaat zit: de fascia plantaris. Deze verbindt de hiel met de voorkant van de voet en werkt als een schokdemper en ondersteuner van de voetboog. Als er te veel druk op je voeten ontstaat, kan het bindweefsel beschadigd raken of zelfs scheuren. Als dat gebeurt kan de fascia plantaris ontstoken raken, met hielpijn en stijfheid als gevolg.

Wordt hielpijn erger in de winter?

Het is goed mogelijk dat meer mensen een arts bezoeken met klachten van hiel- of voetpijn in de winter. Voet - en enkelchirurg Randall Thomas denkt dat hier meerdere redenen voor kunnen zijn, zoals het veranderen van je schoeisel, dichte schoenen kunnen de bloedsomloop beïnvloeden en mogelijk ook hielpijn veroorzaken, of door minder actief te zijn. Overigens speelt het meer focussen op pijntjes in de koudere maanden ook een rol.

Toch zijn er maar weinig onderzoeken die bevestigen dat we in de winter meer last hebben van hielpijn. Wel weten we dat temperatuurwisselingen het risico op verwondingen en pijn kan vergroten. Een mogelijke reden dat voetpijn erger wordt in de winter, kan de temperatuur zijn. Een dalende temperatuur zorgt er in sommige gevallen voor dat bloedvaten vernauwen, wat de bloedsomloop beïnvloedt. Dit kan ook je zenuwen aantasten, wat weer kan zorgen voor meer pijn of het gevoel van meer pijn.

Pijnlijke gewrichten met koud weer

Niet alleen hielpijn lijkt vaker voor te komen in de winter, ook gewrichtspijn. Ook hiervan is de oorzaak niet precies duidelijk, maar onderzoekers hebben wel zo hun theorieën. Eén daarvan is dat mensen met gewrichtspijn, artritis in het bijzonder, gevoelig zijn voor schommelingen in de luchtdruk. Als het kraakbeen tussen de botten in een gewricht weg slijt, kunnen de zenuwen in de blootgestelde botten die drukveranderingen oppikken, waardoor je meer pijn ervaart. Een andere theorie is dat de veranderingen in de luchtdruk ervoor zorgen dat pezen, spieren en eventueel littekenweefsel uitzetten en samentrekken. Ook dit kan pijn veroorzaken in de gewrichten die aangetast zijn door artritis. Daarnaast kunnen de lage temperaturen de gewrichtsvloeistof dikker maken, waardoor ze stijver aanvoelen.

Behandeling van hielpijn

Als je veel last hebt van hielpijn, of hielpijn die erger wordt, is het verstandig om contact op te nemen met je (huis)arts. Samen kun je kijken naar een behandeling die de pijn vermindert. Dit kan gaan om steunzolen of een nachtspalk. Een arts kan je ook adviseren om oefeningen te doen die de kuitspier oprekken.

Bron | Well + Good, Healthline, Diakonessenhuis, WebMD

Nynke KooyGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden