null Beeld Getty Images/Science Photo Libra
Beeld Getty Images/Science Photo Libra

Meer last van astma? Dit is hoe het weer hier invloed op kan hebben

Van koude, droge winters tot warme, vochtige zomers: het weer kan een behoorlijke invloed hebben op je astma. De ene keer heb je misschien bijna nergens last van, de andere keer ben je een stuk sneller kortademig of benauwd. Wat zijn de meest gunstige weersomstandigheden voor mensen met astma? 

En wanneer kun je juist de meeste klachten verwachten?

De invloed van het weer op astma

Als je last hebt van astma merk je misschien dat bepaald weer invloed kan hebben op de mate van je chronische klachten. Dat klopt. Zo drogen je slijmvliezen bij koude, droge lucht - dat vaak in de winter voorkomt - meer uit. Dat zorgt ervoor dat virussen zich makkelijker kunnen verspreiden en in je longen kunnen komen. Voor mensen met astma is dat een groter probleem dan voor anderen, omdat zij vatbaarder zijn om hier ziek(er) van te worden.

Daarnaast kan koude, droge lucht ook prikkelen in je longen, waardoor je met astma sneller last krijgt van benauwdheid en meer moet hoesten. Als je in deze weersomstandigheden buiten actief bent, adviseert het Longfonds om een sjaal voor je mond te dragen. Hierdoor warmt de lucht op, voordat het in je longen komt.

Kortademig in de zomer

Nu denk je misschien dat de lente en zomer dan helemaal jouw seizoenen zijn. Maar helaas, ook in deze periodes zijn er weersomstandigheden die een negatieve invloed hebben op je astma. Wanneer het broeierig warm en vochtig weer is, is de kans groter dat je kortademig bent.

Ook de luchtvervuiling, die vaak hand in hand gaat met broeierig weer, zorgt voor meer astmaklachten. Dit kan leiden tot meer benauwdheid of een astma-aanval. Daarnaast kan er bij mooi weer in de zomer zomersmog ontstaan, en ook dat doet niet veel goeds voor je astma.

Hooikoorts

Tijdens het hooikoortsseizoen hangen er veel pollen in de lucht. Deze kunnen bij astmapatiënten niet alleen hooikoortsklachten zoals niezen en branderige ogen veroorzaken, maar ook problemen veroorzaken in je longen. Dat maakt je klachten erger.

Lees ook: Hooikoorts: van welke pollen kun je wanneer last hebben?

Mistig weer

Ook bij mist kun je als je astma hebt meer last ervaren. Dat komt omdat de luchtvochtigheid dan hoog is, en dat kan je longen prikkelen. Het Longfonds adviseert om ook bij mist een sjaal voor je mond te dragen. Ook waait het bij mist weinig, waardoor de luchtvervuiling zich kan ophopen. En dat kan weer astmaklachten veroorzaken.

Daarnaast zit er het hele jaar door veel fijnstof in de lucht. De kleine deeltjes kunnen diep in je longen komen. Dit levert normaal gesproken vaak pas op de lange termijn longschade op, maar mensen met astma zijn hier extra gevoelig voor.

De beste weersomstandigheden

Gelukkig zijn er ook omstandigheden waarbij het weer een positieve invloed op je astma heeft. Dat is als er veel wind staat. Dan waait namelijk de luchtvervuiling die op je longen kan slaan beter weg. Het beste seizoen is de herfst en begin winter, dan is de lucht vaak nog zacht en vochtig.

Kun je met astma dan het beste de hele zomer binnen blijven? Dat hoeft volgens Weeronline ook weer niet. In de zomer doet warm weer met een lage luchtvochtigheid je longen namelijk ook goed. Daarbij is het belangrijk dat het af en toe waait en er een bui valt. Regen en wind zorgen namelijk dat de lucht wordt gereinigd van pollen en vuil.

Bron | Weeronline, het Longfonds

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 20 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: alles over koningin Máxima en haar favorieten, Dominique (51) heeft parkinson, pubers in huis: dag seksleven en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images/Science Photo Libra

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden