Margriet logo
Het eten van meer kunstmatige zoetstoffen zou het risico op hartziekten kunnen vergroten  Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Meer kunstmatige zoetstoffen eten zou het risico op hart- en vaatziekten kunnen vergroten

Wie wil minderen met suiker in de koffie of thee, grijpt al snel naar een zoetje of naar wat zoetstof, want: het is geen suiker, bevat minder calorieën en zorgt toch voor een zoete smaak. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat er een verband is tussen het consumeren van kunstmatige zoetstoffen en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die meer kunstmatige zoetstoffen nuttigen, tot 18 procent meer kans hebben op een beroerte of andere cerebrovasculaire ziekten (aandoening aan bloedvaten in en naar de hersenen).

Kunstmatige zoetstoffen

Dagelijks krijgen we, bewust of onbewust, kunstmatige zoetstoffen binnen. Die zitten niet alleen in frisdrank, maar ook in andere voedingswaren, zoals tussendoortjes, zuivel en kant-en-klaarmaaltijden. Soms kiezen we bewust voor producten die laag in suikers zijn, maar waarin wel kunstmatige zoetstoffen worden gebruikt. Bijvoorbeeld omdat we de gezondheidsrisico’s die suikers met zich meebrengen willen vermijden. Maar nu blijkt dat kunstmatige zoetstoffen ook een slechte invloed hebben op onze gezondheid, zeker als we er veel van binnenkrijgen. Uit het Franse onderzoek blijkt dat dit ook om hartgerelateerde problemen gaat.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek werden 103.000 Franse volwassenen gevolgd. Aan het begin van het onderzoek beantwoordden zij vragen over hun eetpatroon, gezondheid en beweging, maar ook over hun scholing en beroep. De deelnemers moesten hun voeding bijhouden en herhaalden dit iedere zes maanden. In een periode van 24 uur hielden ze alles wat ze aten en dronken bij.

Op de manier konden de onderzoekers inschatten hoeveel kunstmatige zoetstoffen de deelnemers binnenkregen. Maar ook hoeveel fruit, groente, zuivel, rood vlees en andere voeding. En ook niet geheel onbelangrijk: deelnemers rapporteerden hoe het met hun gezondheid ging. Was er een verandering in gezondheid, kregen ze een behandeling of onderzoek? Dan moesten ze dat melden.

Inname van kunstmatige zoetstoffen

De onderzoekers concluderen uiteindelijk dat 37 procent van de deelnemers kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt, zo'n 42 milligram per dag. Er waren ook deelnemers die vielen in de categorie ‘hoge inname’. Zij kregen gemiddeld 78 milligram per dag binnen. Mensen met een ‘lage inname’ maar 8 milligram.

Hogere kans op hart- en vaatziekten

De deelnemers werden gemiddeld negen jaar gevolgd. Alle data die in die tijd werden vergaard, zijn bekeken en geanalyseerd. De conclusie is dat de inname van kunstmatige zoetstoffen kan worden gelinkt aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Mensen die meer kunstmatige zoetstoffen innamen, hadden negen procent meer kans op hart- en vaatziekten dan mensen die helemaal geen kunstmatige zoetstoffen nuttigden. Mensen die het vaakst kozen voor kunstmatige suiker hadden ook achttien procent meer kans op een beroerte of een andere cerebrovasculaire aandoening in vergelijking met mensen die dit niet innamen.

Er zijn natuurlijk meerdere soorten kunstmatige zoetstoffen en de uitkomst bleek per stof anders. Zo bleek dat de mensen met een hoge inname aspartaam een groter risico hadden op cerebrovasculaire aandoeningen. Mensen die veel kalium acesulfaam en sucralose binnenkregen, hadden een grotere kans op hartaandoeningen. Over de inname van andere typen, zoals stevia, is niet zoveel bekend, omdat deelnemers daar te weinig van consumeerden.

Kunstmatige zoetstoffen vervangen

De onderzoekers waren nog ergens anders in geïnteresseerd: kan het vervangen van kunstmatige zoetstoffen door toegevoegde suikers het risico op hart- en vaatziekten, cerebrovasculaire aandoeningen of hartziekten verminderen? Die conclusie konden ze niet trekken: “Het suggereerde geen voordeel.” Ook zeggen de onderzoekers dat kunstmatige zoetstoffen moeten niet worden gezien als een gezond en veilig alternatief voor suiker. Zeker als we kijken naar het veelvuldige gebruik van deze stoffen in producten.

Tegenover Healthline nuanceert cardioloog Dr. Elizabeth H. Dineen de uitkomsten. Zo gaat het om een observerende studie, waarbij de onderzoekers nog geen causaal verband tussen kunstmatige zoetstoffen en hart- en vaatziekten kunnen bewijzen. Oftewel: het is niet met zekerheid te zeggen dat kunstmatige zoetstoffen de oorzaak van andere ziektes en aandoeningen zijn. Wel blijkt uit eerdere onderzoeken dat mensen die grote hoeveelheden kunstmatig gezoete dranken consumeren een grotere kans hebben op hart- en vaatziekten en beroertes. Dineen zegt dan ook: “Gebaseerd op deze en eerdere studies kan het verstandig zijn om de inname kunstmatige zoetstoffen te beperken.” Om het risico op hart- en vaatziekten te verkleinen, adviseert ze om je levensstijl aan te pakken en gezond te eten.

Bron | Healthline

Nynke KooyGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden