Margriet logo
Meer groenten eten? Zó doe je dat op een makkelijke manier Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Meer groenten eten? Zó doe je dat op een makkelijke manier

Het nieuwe jaar is begonnen en gezondheid staat ook dit jaar weer met stip op nummer één. Gezonder eten, meer bewegen, meer ontspanning, meer balans, uitgeruster wakker worden… we willen het allemaal zo graag beter doen dan vorig jaar. Meer groenten eten is een goed begin én altijd een goed idee. Toch kan het best een uitdaging zijn. Met een aantal tips eet je gedurende de dag meer groenten. En mooi meegenomen: het is nog lekker ook.

Margriet samen met Albert Heijn

Groenten zorgen er al snel voor dat je je fitter, energieker en misschien zelfs slanker voelt.

Nieuw jaar

Omdat we steeds meer beseffen hoe belangrijk het is om gezond te blijven en lekker in je vel te zitten, storten we ons met positieve energie op onze nieuwe routines dit jaar. Proberen in het ritme te komen van steeds gezonder leven. De eerste passen zijn dan snel gezet, maar maat houden en het ritme blijven volgen, dat kan best lastig zijn. Hoe houd je die gezonde levensstijl toch vol? En hoe houd je het een beetje leuk en lekker? Eén ding is zeker, met meer groenten eten kom je al heel ver.

1. Groenten verdubbelaar

Een paar extra happen groenten per dag doet al een heleboel voor je gezondheid. Wil je bijvoorbeeld 250 gram extra groenten bij de avondmaaltijd eten? Dat kan op een aantal manieren. De simpelste manier is het inzetten van de groenten verdubbelaar. Als je standaard twee groenten serveert, schep je bijna vanzelf meer groenten op. En meer groenten maken, dat kost amper meer tijd. Een andere optie is om een warm groentegerecht en een salade te maken. Denk bijvoorbeels aan een lekkere zelfgemaakte pastasaus met veel tomataat en paprika, met daarbij een frisse, groene komkommersalade.

Vervang de rijst eens door broccoli- of bloemkoolrijst: je zit hierdoor al snel aan je dagelijkse 250 gram groenten

2. Kleurrijke lunch

De lunch is het ideale moment om niet alleen meer groenten, maar ook meer verschillende soorten groenten te eten. Wist je dat hoe meer je varieert met groenten, hoe gezonder het is? De ene keer zet je een flinke portie groenten als rauwkost op tafel, de volgende dag verwerk je groenten tot soep, of is het een hoofdbestanddeel voor je salade. Het grootste voordeel aan groenten eten bij de lunch? Je krijgt minder snel last van een middagdip!

In vijf simpele stappen kun je bijvoorbeeld al een heerlijke én gezonde lunchsalade maken:

  1. Ga uit van een basis met bladgroente zoals sla, rucola, spinazie of witlof
  2. Voeg dan wat stevige groente toe zodat je salade een lekkere bite krijgt. Denk aan gesneden spitskool, paprika, sperzieboontjes of bloemkool.
  3. Voeg vervolgens wat eiwitten toe voor de verzadiging: een gekookt eitje, kikkererwten, blokjes kaas of vis. Zonder eiwitten is een lunchsalade niet vullend genoeg en krijg je snel weer trek.
  4. Maak je salade aan met een eenvoudige dressing zoals een beetje olijfolie, een scheutje citroensap en wat peper.
  5. Strooi er voor de finishing touch nog wat extra smaakmakers over. Denk aan wat gehakte nootjes, pitten, gedroogde tomaatjes of zelfgemaakte croutons.

Zorg voor een beetje extra kleur door er blokjes gekookte biet, partjes tomaat, maïskorrels of wat schijfjes komkommer aan je salade toe te voegen.

3. Snacken met groenten

Eerlijk is eerlijk: we grijpen allemaal wel eens naar een snelle, vaak ongezonde snack als tussendoortje. Deze zorgt voor energie, maar dat is vaak van korte duur en misschien krijg je ook wel last van je buik. Gelukkig kun je ook blijven snacken, maar dan mét groenten. Als je als tussendoortje kiest voor snackgroenten, eet je automatisch minder koekjes en chips. Door een flinke voorraad groenten in te slaan die jij lekker vindt om rauw te eten, eet je al snel 100 gram groenten extra per dag. Denk bijvoorbeeld aan radijsjes, paprika, komkommer, worteltjes, kerstomaatjes, bloemkool en bleekselderij.

Voeg de groenten toe aan je fruitschaal zodat je de drempel zo klein mogelijk maakt om even wat te pakken. Een lekkere dip erbij? Maak zelf hummus. Je hebt er slechts kikkererwten, tahin, knoflook, citroen, olijfolie en komijnpoeder voor nodig.

Lekker in je vel

Met de FoodFirst Leefstijlcoach werk je op een leuke en makkelijke manier aan een gezondere leefstijl. In de gratis app vind je tientallen verschillende challenges waarin je uitgedaagd wordt, verdeeld over drie categorieën: eten & drinken, sporten & bewegen, slapen & ontspannen. Professionele coaches staan je dagelijks bij met motiverende video’s, leuke oefeningen en slimme tips. Zo leer je hoe je simpel en snel nieuwe gewoontes kunt maken.

De FoodFirst Leefstijlcoach is een initiatief van Albert Heijn, om gezonder leven leuker, lekkerder en makkelijker te maken. Meer weten? Kijk hier voor meer informatie, of download de app in de App Store of Google Play Store.

Bron | Albert Heijn
Beeld | Getty Images

Commerciële redactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden