Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Meer meldingen van acute vergiftiging sinds quarantaine. Zo voorkom je dit

acute-vergiftiging-quarantaine.jpg

Handen wassen, desinfecteren, schoonmaken, we hebben het er sinds de quarantaine maar druk mee. We zijn nog nooit zo actief bezig geweest om onze weerstand op peil te blijven houden en hebben eindelijk tijd om alle uitgestelde klusjes in huis op te pakken. Het lijken allemaal voordelen. Toch zijn er juist hierdoor, sinds de quarantaine, meer meldingen van acute vergiftiging. 

Je hoeft al je bouwmateriaal en handgel niet meteen de deur uit te doen, maar wees wel voorzichtig.

Meer acute vergiftiging

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) ziet de afgelopen tijd een opmerkelijke stijging in het aantal vergiftigingen. Het zijn vooral kinderen die hier het meest slachtoffer van worden, maar ook voor volwassen is het binnenkrijgen van schadelijke en giftige stoffen gevaarlijk. Er is sprake van een vergiftiging als je een hoge dosis van een stof hebt binnengekregen, waardoor je organen kunnen beschadigen. Bijvoorbeeld bij: alcohol, chloor of vitamine B12. Hoe vatbaar je voor zo’n giftige stof bent, dat verschilt per persoon. Je kunt een lichte vergiftiging herkennen aan symptomen als: jeuk, wazig zicht, een droge mond, misselijkheid en overgeven. Bij een ernstige acute vergiftiging zijn de klachten vaak: ademhalingsproblemen, verwardheid, een hartritmestoornis of bewusteloos raken. Dat er juist nu meer acute vergiftigingen zijn is voornamelijk te danken aan de toename van: het slikken van vitaminepillen, het gebruik desinfecterende handgels en schadelijke bouwmaterialen. 

Hoge dosering vitaminepillen 

Het is natuurlijk goed om in tijden van corona aan je weerstand te werken. Sommige mensen slikken daarom nu meer vitaminen en mineralen om dit een handje te helpen. Maar pas hier wel mee op. Vitamine A, D en ijzer 2+ bijslikken kan bij een hoge dosis schadelijk zijn. Vooral bij kinderen, die dit vaak als snoepjes zien, is de kans op een acute vergiftiging, bij een te hoge dosis vitaminepillen, groot. Bewaar dit soort middelen daarom uit het zicht en bereik van je (klein)kinderen. Gelukkig blijft het hierbij in de meeste gevallen beperkt tot klachten als: misselijkheid, overgeven of diarree. 

Desinfecterende handel 

Door de coronacrisis zijn we ook massaal aan de desinfecterende handgel geslagen. Hartstikke handig, maar pas ook hierbij op. Er zit namelijk vaak een hoge concentratie ethanol en isopropylalcohol in. Dit is niet alleen brandgevaarlijk, maar kan ook schadelijk zijn als je dit bijvoorbeeld in je ogen of mond krijgt. Ook hierbij zijn het vaak kleine kinderen die slachtoffer worden, omdat ze de handgel als drankje zien. Als je desinfecterende handgel binnen krijgt dan kan dat klachten geven, zoals: misselijkheid, verwardheid en een lage bloedsuikerspiegel. Je kunt zelfs last krijgen van ademhalingsproblemen of een hartritmestoornis. Ook hier is het belangrijk om de gel buiten bereik van kinderen te houden en er zelf ook voorzichtig mee te zijn. 

Lees ook: Helpt desinfecterende handgel écht om het coronavirus te voorkomen?

Bouwmaterialen 

Half Nederland is, sinds de quarantaine, flink aan het klussen. Toch zijn we niet allemaal gezegend met een soort innerlijke Bob de Bouwer en zijn materialen, zoals: cement, glaswol, purschuim of andere vul en voegmiddelen, niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je hier niet voorzichtig mee omgaat, kun je nare chemische brandwonden oplopen. Daarnaast heb je zelf misschien ook wel eens gemerkt dat je van de chemische lucht van verf een beetje licht in je hoofd werd. Pas hier dus mee op en voorkom dat je te lang in dit soort dampen blijft hangen, of dit per ongeluk in je mond krijgt. Hetzelfde geldt voor niet-uitgehard cement. Hierdoor kun je de slijmvliezen in je mond, keel, maag en slokdarm lelijk beschadigen. Draag dus altijd beschermende kleding en bedenk je goed wat een doe-het-zelf-klus is en wat je beter aan een professional over kunt laten.  

Wat moet je doen bij acute vergiftiging 

Naast dat je al een heel eind komt door gevaarlijke middelen buiten bereik van kinderen te houden en zelf voorzichtig te doen, kan het natuurlijk toch voorkomen dat je een acute vergiftiging oploopt. Bij benauwdheid of bewusteloosheid is het daarom slim om direct 112 te bellen. In andere gevallen kun je je huisarts raadplegen. Controleer daarbij goed de verpakking van wat iemand heeft binnen gekregen. Probeer de mond van het slachtoffer te spoelen en bij bewusteloosheid het slachtoffer in een stabiele zijligging te leggen. Dit omdat hij of zij bij overgeven dan niet kan stikken in het braaksel. Laat het slachtoffer daarnaast niet braken, wanneer je niet weet wat hij of zij heeft binnengekregen. Wanneer je geen reactie krijgt van het slachtoffer is het tijd om te reanimeren. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Gezondheidsplein
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant