Margriet logo
Mediterraan dieet Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mediterraan dieet en MIND-dieet verkleinen mogelijk de kans op Alzheimer in hersenweefsel

Als je gezond eet, verklein je de kans op dementie. Deze uitspraak lijkt te kloppen, want uit een nieuwe Amerikaanse studie blijkt dat het mediterrane dieet en het MIND-dieet mogelijk de kans op Alzheimer in het hersenweefsel verkleinen. Dit wil je erover weten.

De studie, die op woensdag 8 maart is gepubliceerd in het tijdschrift Neurology, onderzocht de hersenen van 581 deelnemers die elk hun lichaam doneerden als onderdeel van het Memory and Aging Project aan de Rush University. Het project, dat in 1997 begon, verzamelt sinds 2004 jaarlijkse voedingsinformatie over de deelnemers. De huidige studie analyseerde voedingsinformatie uit 2014, gedurende zes tot zeven jaar, en vergeleek die informatie met het aantal plaques en tangels in de hersenen van elke persoon bij autopsie. Volgens Alzheimer Nederland tonen vele onderzoekers aan dat het zogenaamde amyloid eiwit dé oorzaak is van de ziekte van Alzheimer. Dit giftige eiwit klontert samen tussen de hersencellen. Hierdoor ontstaan plaques. Tangles zijn een soort kluwen van eiwitten die ontstaan binnen in de hersencellen door de ophoping van eiwitten.

Resultaten onderzoek

De deelnemers die meededen aan het onderzoek hadden bijna veertig procent minder kans om genoeg plaques en tangles in het hersenweefsel te ontwikkelen om de diagnose Alzheimer te krijgen, aldus de studie. En dat was nog niet alles. Het toevoegen van slechts één van de voedingsmiddelen uit beide diëten, zoals het eten van aanbevolen hoeveelheden groenten of fruit, verminderde de amyloïde eiwit-opbouw in de hersenen tot een niveau dat vergelijkbaar is met iemand die vier jaar jonger is, aldus de studie.

Deelnemers die grotere hoeveelheden gebak, snoep en gefrituurde voedingsmiddelen namen, hadden veel meer kans op plaques en tangles in hun hersenweefsel. De voedingsmiddelen dat de meeste positieve effecten hadden, waren bladgroenten. Bladgroenten zitten boordevol bioactieve stoffen, denk bijvoorbeeld aan mineralen en vitaminen. Verder zitten er ook chemicaliën in die ontstekingen verminderen en de gezondheid bevorderen, aldus de studie. “Een eenvoudige aanpassing van je voedingspatroon, zoals het toevoegen van meer groenten, bessen, volle granen, olijfolie en vis, kan het begin van de ziekte van Alzheimer vertragen of het risico op dementie verminderen als je oud wordt,” aldus studie-auteur Puja Agarwal, een assistent-professor interne geneeskunde aan het Rush University Medical Center in Chicago aan CNN.

Het mediterraan dieet is al meerdere keren verkozen tot het gezondste eetpatroon ter wereld. Maar wat houdt eten volgens de mediterrane keuken in? Lees het in dit artikel: Dít zijn de belangrijkste ingrediënten van een mediterraan dieet. Het MIND-dieet is een voedingspatroon, dat sterk lijkt op het mediterrane dieet.

Bijzondere studie

Wat deze studie zo bijzonder maakt, is het feit dat onderzoekers naar het hersenweefsel konden kijken, om zo het specifieke niveau van de dementiemarkers te bepalen. “Eerdere studies met het risico op dementie waren meer gericht op de cognitieve prestaties in de loop van de tijd, maar onze studie kijkt eigenlijk naar de specifieke kenmerken van ziekte in de hersenen na de dood,” aldus Agarwal.

Bladgroenten toevoegen aan maaltijd

“Hoewel deze studie niet definitief bewijst dat het mogelijk is om hersenveroudering te vertragen door middel van voedingskeuzes, zijn de gegevens voor mij overtuigend genoeg om groene bladgroenten toe te voegen aan de meeste van mijn maaltijden, en om het mediterrane dieet voor te stellen aan mijn patiënten bij risico,” aldus Dr. Richard Isaacson, preventief neuroloog aan het Institute for Neurodegeneratieve Diseases in Florida. Hij was niet betrokken bij de nieuwe studie.

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden