null Beeld

Mediteren: gemakkelijk beginnen!

Door onze volle agenda's lijkt tijd nemen voor meditatie vaak onmogelijk. Maar juist in drukke tijden kan mediteren nuttig zijn. Het helpt je te ontspannen, stress te vermijden en opgewekt en sterk in het leven te staan. Laat je niet afschrikken door de hoeveelheid meditatietechnieken. Gaandeweg kun je de kennis verdiepen of uitbreiden. Maar voor nu: begin gewoon in enkele simpele stappen.

Mediteren kan overal

Je hebt geen yogastudio of speciale kamer nodig om te mediteren. Mediteren kan overal. Creëer wel een prettige, rustige omgeving voor meditatie; iets fijns voor jouw meditatiemoment. Dat kan een kussentje zijn, een kaars of een vaas bloemen. Iets wat jou een blij en rustgevend gevoel geeft.

Fijne plek

Zorg dat je op een rustige plek bent waar je niet snel wordt gestoord. Ga zitten op een voor jou comfortabele manier. Dit kan op een matje of een kussentje. Zit je gemakkelijk in kleermakerszit? Maak dan het kussentje wat plat. Zit je helemaal niet lekker in kleermakerszit, probeer het dan met je knieën naar voren en je voeten plat naar achter. Liggen kan ook een optie zijn.

In het 'nu'

Vergeet even alles om je heen. Voel jezelf in dít moment staan, hier, in het 'nu'. Eventueel storende geluiden laat je links liggen. Evenals gedachtes aan werk, dingen die je nog moet doen of al hebt gedaan. Wees je bewust van je lichaam.

Ademhaling

Een goed ritme in je ademhaling kan stress wegnemen. Het doel is om bewust 'te voelen' hoe je ademhaling in en uit je lichaam stroomt. De manier waarop je ademhaalt zegt iets over hoe je je voelt. Adem je kort en hoog? Dan is de kans groot dat je gestrest bent. Adem je rustig vanuit je buik? Dan ben je lekker ontspannen. Vind je goed ademen nog lastig? Oefen door je buik bol te maken bij het inademen en maak je buik plat bij het uitademen.

Visualiseer

Mediteren door middel van visualisaties lijkt op dagdromen. Je maakt gebruik van je verbeelding. Moeilijk? Welnee! Iedereen kan het. Droom weg naar een mooi strand, een stromend beekje of een stralende lucht. Meditatief visualiseren laat je ontspannen. Creëer een veilige plek, helemaal voor jou.

Verdiep je kennis

Boekjes, dvd's en filmpjes zijn er in overvloed om goede technieken aan te leren die bij jou passen. Maar een goed rustmoment nemen, je concentreren op je ademhaling en bewust te worden van je lichaam op dat moment, om zo in een diepe ontspanning te komen, is al een goed uitgangspunt. Zo ontspan je diep en kun je er na een paar minuten alweer goed tegenaan!

Bekijk ook onderstaande video waarin uitgelegd wordt hoe je begint met mediteren.

Aan de slag!

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in opmargriet.nl/nieuwsbrief

Lees ook

Hoe merk je dat je lever aan het vervetten is?

De hoogleraar schildklierziekten: 'Eet brood!' (of deze alternatieven)

Is geroosterd brood beter voor je darmen?

Bekijk ook

Je katoenen schoenen waterdicht maken: het kan. En met dit simpele trucje is het zo gepiept.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden