Coronavirus en het coronavaccin geillustreerd. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Medicijnwaakhond EMA positief over aangepaste coronavaccins

Lange tijd werd er gewerkt aan een nieuw, aangepast coronavaccin. Dit moest alleen nog goedgekeurd worden door de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA. Zij brengt nu een positief advies uit over de aangepaste coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, die beter zouden moeten beschermen tegen de omikronvariant van het virus.

EMA maakte donderdag bekend dat er positief gereageerd is op het aangepaste coronavaccin van Pfizer/BioNTech en Moderna, na een bijeenkomst van het comité voor geneesmiddelen voor menselijk gebruik. De vaccins kunnen worden ingezet als boosterprik bij iedereen van 12 jaar en ouder.

Herhaalprik

De nieuwe, aangepaste vaccinatie is bedoeld voor mensen die de zogenoemde ‘basisserie’ al gehad hebben. Dat wil zeggen dat ze bijvoorbeeld al minimaal twee inentingen met het vaccin van Pfizer hebben gehad. Er is wel een voorwaarde voor mensen die dit vaccin krijgen: tussen de laatste prik die iemand kreeg en de prik met het aangepaste vaccin moet minimaal drie maanden zitten.

Het comité oordeelt dat de aangepaste vaccins zorgen voor een sterke afweerreactie tegen zowel de oorspronkelijke variant als de omikronvariant van het coronavirus. Het vaccin heeft wel bijwerkingen, maar deze zijn vergelijkbaar met die na een boosterprik met de eerdere versies van de vaccins.

Nieuw vaccin

Een aangepast coronavaccin is nodig omdat het coronavirus steeds verder gemuteerd is. Het vaccin dat tot nu toe werd gebruikt, werd gemaakt op basis van de oorspronkelijke variant. Daarmee is dat vaccin nu minder effectief. De producenten besloten daarom verder te ontwikkelen op een nieuw vaccin dat ook aanslaat op de omikronvariant.

Nieuwe prikronde in Nederland

In Nederland staat voor dit najaar een nieuwe prikronde tegen het coronavirus gepland. Het kabinet wil daar de aangepaste coronavaccins voor inzetten. De Europese Commissie moet na het positieve oordeel van de EMA nog toestemming geven voor toelating van de vaccins tot de Europese markt. Pfizer liet eerder op de dag weten dat het de eerste aangepaste vaccins volgende week al aan Nederland kan leveren.

mRNA-vaccin

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn zogenoemde mRNA-vaccins. Ze bestaan uit minuscule vetbolletjes met een stukje genetische code (mRNA) van het coronavirus. Het lichaam zet dit mRNA om in eiwitten van het virus. Het afweersysteem gaat daarop antistoffen aanmaken. Als iemand vervolgens in aanraking komt met het virus wordt het direct herkend door het lichaam. De aangepaste vaccins bevatten naast genetische informatie over het oorspronkelijke virus ook de genetische code van de omikronvariant.

Bron | ANP

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden