Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Pas op: deze medicijnen kunnen niet goed tegen zonlicht

medicijnen-zonlicht.jpg

Vertrek jij binnenkort, voor een lekkere strandvakantie, naar de zon, maar ben je onlangs gestart met nieuwe medicijnen? Lees dan voor je vertrekt nog even goed de bijsluiter door. Sommige geneesmiddelen kunnen in combinatie met UV-straling namelijk een overgevoeligheidsreactie op de huid veroorzaken.

Medicijnen kunnen, in combinatie met zonlicht, twee soorten allergische reacties veroorzaken: fototoxische en foto-allergische reacties.

Verschillende reacties

Fototoxische reacties komen het vaakst voor. De huid ziet er dan, kort na blootstelling aan zonlicht, al verbrand uit. Deze vorm kan ook ontstaan wanneer je achter glas zit of dunne kleding draagt. Stop je met het nemen van de medicijnen, dan zal de allergische reactie ook afnemen. Foto-allergische reacties komen minder vaak voor. Deze worden veroorzaakt door het immuunsysteem. De allergische reactie kan zich op verschillende manieren uiten, maar is vaak te herkennen doordat de huid rood en schilferend oogt, zoals bij eczeem. In tegenstelling tot fototoxische reacties kun je ook nadat je met de medicijnen gestopt bent, nog een tijd lang last houden van klachten bij blootstelling aan zonlicht.

Veel voorkomende medicijnen

De belangrijkste geneesmiddelen(groepen) die een overgevoeligheidsreactie door de zon kunnen veroorzaken zijn middelen met de bestandsdelen amiodaron (tegen hartritmestoornissen), fenothiazines (o.a. in antipsychotica, en antihistaminica), kinine (gebruikt in sommige malariatabletten), lisdiuretica (in bloeddrukverlagers), methotrexaat (in ontstekingsremmers) en niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (sommige pijnstillers). Ook antibiotica, die onder de productgroepen chinolonen, tetracyclines en sulfamiden vallen, kunnen een allergische reactie veroorzaken. Wil je weten of dit ook voor jouw geneesmiddelen geldt, vraag dan je apotheek of arts om advies.

Hoge temperaturen

Wist je dat sommige medicijnen bovendien van werking veranderen wanneer ze worden blootgesteld aan hoge temperaturen? Niet alleen als het gaat om het bewaren van medicijnen, maar ook het gebruik ervan. In dit artikel lees je hier meer over.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief  

Bron| Gezondheidsnet, Gezondheid.be
Beeld| iStock

Ook interessant