Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Aha: dít is waarom medicijnen vaak onuitspreekbare namen hebben

aha-dit-is-waarom-medicijnen-vaak-onuitspreekbare-namen-hebben.jpg

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn er heel wat medicijnen genoemd die patiënten mogelijk kunnen helpen herstellen. Remdesivir, hydroxychloroquine, en nu ook tocilizumab: stuk voor stuk namen die bijna niet uit te spreken zijn. Maar waarom hebben medicijnen vaak dit soort onuitspreekbare namen?

Soms is het bijna onmogelijk om níet over die medicijnnamen te struikelen, wanneer je bij de apotheek staat.

Wetenschappelijke naam 

Dat medicijnen – vooral nu in coronatijd – zulke ingewikkelde namen hebben, is niet bedoeld om ons in de war te brengen. Dat juist in deze tijd zoveel medicijnen met onuitspreekbare namen in het nieuws zijn, komt omdat bij nieuwe medicijnen de wetenschappelijke naam nog genoemd wordt. “Met deze pandemie moet alles super snel gaan. Farmaceuten hebben nog geen tijd om na te denken over een mooie naam, dus krijgen de medicijnen hun wetenschappelijke naam.” zegt, merkadviseur voor farmaceutische bedrijven, Pierre Konings tegen EditieNL. En die wetenschappelijke naam wordt dan weer bedacht volgens een speciaal systeem, bedacht door de WHO. Sinds 1953 is dat in gebruik, om elk medicijn een unieke naam te geven, wat wereldwijd overal gelijk is.

Lees ook:
Dít is waarom sommige medicijnen ervoor zorgen dat je aankomt

Verschillende factoren

Er wordt rekening gehouden met verschillende factoren bij het bedenken van zo’n medicijnnaam, weet apotheker Sam Gijsberts te vertellen. Zo moet de naam aansluiten op de doelgroep: anticonceptiemiddelen moeten bijvoorbeeld een vrouw aanspreken, een kankermedicijn moet volgens specialisten vooral veiligheid uitstralen. Ook mag een medicijnnaam niet lijken op de naam van een ander middel, om verkeerde recepten te voorkomen.

Soort medicijn

Van een gedeelte, van die onuitspreekbare namen van medicijnen, is te herleiden tot welke groep medicatie een middel behoort. “Zo hebben geneesmiddelen, die de aanmaak van cholesterol remmen, altijd het woord ‘statine’ in hun naam”, zegt Gijsberts. Een ander voorbeeld zijn benzodiazepinen, rustgevende middelen tegen angst. Deze worden in de volksmond de zogenaamde ‘pammetjes’ genoemd, omdat de naam eigenlijk altijd eindigt op –pam. Als een medicijn wat bekender is, is het meestal de merknaam die we in de volksmond veel gebruiken. Deze is vaak een stuk beter uit te spreken én gemakkelijker te onthouden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | EditieNL  
Beeld | Getty Images

Ook interessant