Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Als je déze medicijnen gebruikt heb je meer kans op een vitaminetekort

als-je-deze-medicijnen-gebruikt-heb-je-meer-kans-op-een-vitaminetekort.jpg

Plastabletten, maagzuurremmers of corticosteroïden: als je ze nodig hebt, is het natuurlijk belangrijk dat je ze gebruikt. Maar wist je dat sommige van die medicijnen juist kunnen zorgen voor een vitaminetekort of een slechte opname van mineralen? We zetten de meest voorkomende middelen die voor zo’n tekort kunnen zorgen voor je op een rijtje.

Maar let op: stop nooit zomaar met je medicijnen als je bang bent een vitaminetekort op te lopen of te hebben, en overleg altijd met een arts als je extra voedingssupplementen wil gaan slikken. Dit artikel laat je alleen weten waar je alert op moet zijn bij bepaalde medicatie.

Plastabletten

Gebruik je zogenaamde plastabletten hydrochloorthiazide, om de bloeddruk te verlagen en de pompkracht van het hart te verbeteren? Dan zou het kunnen dat je een laag kalium- of magnesiumgehalte in je bloed hebt. Zo’n tekort aan kalium kan onder andere hartkloppingen, vermoeidheid, spierkrampen of verslapte spieren veroorzaken. Omdat deze medicijnen veel vocht afdrijven en daarmee vaak magnesium meegaat, kun je ook aan dit mineraal een tekort krijgen. Symptomen van een magnesiumtekort zijn misselijkheid, lusteloosheid, spierkrampen en vermoeidheid. Slik je deze plastabletten en herken je deze klachten? Neem dan contact op met de arts die ze voorgeschreven heeft.

Corticosteroïden

Corticosteroïden zoals prednison helpen je lichaam ontstekingen te onderdrukken. Ze worden onder andere vaak voorgeschreven bij reuma, de ziekte van Crohn, luchtwegaandoeningen of andere ernstige ontstekingen. Deze medicijnen hebben veel bijwerkingen, waaronder een grote kans op botontkalking. De aanmaak van bot wordt namelijk geremd, en je lichaam neemt minder calcium op in de darmen. Ook kalium wordt minder goed opgenomen als je corticosteroïden slikt, vooral in combinatie met plastabletten. Als je deze medicijnen langer dan drie maanden moet gebruiken, is het dan ook verstandig om extra calcium en vitamine D te slikken om een tekort te voorkomen. Vitamine D zorgt er namelijk voor dat calcium beter wordt opgenomen, wat helpt je botten te versterken.

Lees ook: Deze gevolgen kan een tekort aan vitamines hebben op je mentale gezondheid

Maagzuurremmers

Als je medicijnen tegen maagzuur slikt, zoals de maagzuurremmers omeprazol of pantoprazol, zou je lichaam na een tijd moeite kunnen krijgen met het opnemen van vitamine B12. Naast dit vitaminetekort kunnen deze medicijnen ook sneller zorgen voor een magnesiumtekort. Meestal ontstaat dit pas nadat je het maanden of zelfs jaren gebuikt, maar toch is het verstandig om in de gaten te houden of je geen symptomen van een tekort hebt. Een B12-tekort kun je herkennen aan onder andere moeheid, oorsuizen, duizeligheid, benauwdheid en misselijkheid. Als je deze symptomen hebt is het verstandig tijdig contact op te nemen met de arts die deze medicijnen voorschrijft; een tekort aan vitamine B12 kan namelijk ernstige gevolgen hebben.

Medicatie bij diabetes

Heb je diabetes en slik je metformine, een medicijn dat het glucosegehalte in het bloed verlaagt? Ook dan moet je oppassen dat je geen tekort aan vitamine B12 oploopt. Als je dit medicijn al jarenlang gebruikt, kan je arts dan ook voorstellen om extra vitamine B12 te nemen uit voorzorg. Loop je wel een vitaminetekort op door deze medicijnen? Dan kun je dezelfde klachten als hierboven beschreven ervaren. Neem dan contact op met je arts. Bij een ernstig tekort kan de arts medicijnen met B12 voorschrijven, zoals injecties. Een milder tekort aan deze vitamine wordt meestal behandeld met supplementen.

Anticonceptiepil

Als je een anticonceptiepil slikt die zowel progestageen als oestrogeen bevat, kan je last krijgen van een tekort aan foliumzuur en magnesium. Vooral na jarenlang gebruik heb je een grotere kans op een tekort aan deze stoffen in je bloed. Bij een tekort aan foliumzuur kun je bloedarmoede krijgen, wat je merkt door klachten als moeheid, duizeligheid en darmproblemen. Heb je last van spierkrampen, misselijkheid en lusteloosheid? Dan zou je een magnesiumtekort kunnen hebben. Meestal is dit met een voedingssupplement via je huisarts gelukkig snel op te lossen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Infocentrum Voedingssupplementen en Gezondheid
Beeld | iStock

Ook interessant