null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Medicijnen mee op vakantie? Dan moet je op déze dingen letten

Staat je koffer klaar voor de langverwachte vakantie, nu het eindelijk weer mag? Check dan nog even goed wat voor medicatie je in je bagage stopt. Sommige kunnen namelijk voor problemen bij de douane zorgen, dus het is belangrijk dat je goed voorbereid bent als je medicijnen meeneemt op reis.

Bepaalde medicatie die in Nederland op recept verkrijgbaar is, mag je namelijk niet zomaar meenemen op reis. Deze medicijnen zijn bijvoorbeeld niet goedgekeurd in het land waar je op vakantie gaat of kunnen gezien worden als drugs, wat voor nare situaties kan zorgen.

Medicijnen mee op reis

Als je een doosje paracetamol of een simpele neusspray mee wilt nemen in je koffer, mag dat gewoon. Ook bij veelgebruikte medicatie als hooikoortstabletjes of gangbare vormen van antidepressiva hoef je je geen zorgen te maken dat je aangehouden wordt bij de grens.

Maar neem je medicijnen die officieel onder verdovende middelen vallen mee op vakantie? Dan moet je wel de nodige voorbereidingen treffen. In sommige van die medicijnen zitten namelijk stoffen die onder de Opiumwet vallen. Dit is een lijst met soft- en harddrugs die je niet in je bezit mag hebben. Heb je ze wel mee en word je aangehouden? Dan kunnen daar in het buitenland strenge straffen op staan. Door middel van een officiële medische verklaring of medicijnpaspoort, kun je deze medicatie ook op reis gewoon meenemen.

Opiumwet: van ritalin tot morfine

De meest voorkomende Opiumwet-middelen zijn medicijnen voor ADHD zoals ritalin, maar ook sterke pijnstillers zoals morfine en slaap- en kalmeringsmiddelen als valium en seresta (oxazepam). Ook medicinale cannabis​ valt onder deze medicijnen en mag je dus niet zomaar mee hebben op vakantie.

Twijfel je of jouw medicijnen hieronder vallen? Dan kun je hier controleren of het op de lijst staat. Vraag voor de zekerheid bij de huisarts of apotheek na of je een medische verklaring nodig hebt.

Ontheffing aanvragen

Wanneer je medicijnen onder de Opiumwet vallen, dan kun je een ontheffing aanvragen bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Voor landen die binnen het Schengengebied vallen, kun je zelf een formulier downloaden. Je huisarts moet hier een verklaring en stempel aan toevoegen. Vervolgens moet je deze zogenoemde Schengenverklaring opsturen naar het CAK, waar deze gecontroleerd wordt en een officiële 'stempel' krijgt. Pas dan is de verklaring officieel geldig.

Houd rekening met een verwerkingstijd van vijf werkdagen als je de verklaring digitaal verstuurt. Via de post moet je rekenen op een verwerking van twee weken. De verklaring is dertig dagen geldig. Duurt je reis langer, dan moet je dus meerdere verklaringen aanvragen. Ook als je meer dan één medicijn gebruikt dat onder de Opiumwet valt, zul je voor elk middel een aparte Schengenverklaring mee moeten brengen. Zo'n verklaring geldt voor vier landen; voor een rondreis kun je dus meerdere formulieren nodig hebben.

Buiten Europa

Ga je naar een land dat niet tot een van de 26 Schengenlanden behoort? Dan heb je een medische verklaring nodig van je arts. Deze moet in het Engels en in briefvorm opgesteld zijn. Afhankelijk van het land waar je naartoe reist, moet je verklaring in sommige gevallen nog gelegaliseerd worden door de ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor bepaalde landen zijn aanvullende documenten nodig of is de procedure anders. Op de website van het CAK kun je per land opzoeken welke stappen je precies moet doorlopen. Let op dat je deze prodecure op tijd begint, zodra je weet dat je medicijnen mee wilt nemen op vakantie. Het kan namelijk enige tijd duren voor je dit allemaal geregeld hebt, afhankelijk van het land waar je heen gaat.

Andere medicijnen mee op vakantie

Gebruik je medicijnen op recept die niet onder de Opiumwet vallen, dan mag je die gewoon meenemen op vakantie naar het buitenland. Het kan handig zijn om sowieso een medicijnpaspoort aan te vragen bij de apotheek, om eventuele verwarring in het buitenland te voorkomen. Hierin staat welke medicijnen je gebruikt en wat de internationaal gebruikte stofnamen zijn. En mocht je medicatie onverhoopt kwijtraken, dan kan een buitenlandse arts je de juiste vervanging voorschrijven.

Bron | CAK, Rijksoverheid

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 25 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: hoe ouder, hoe hipper, Karin dacht dat ze dement werd, zo houdt je - juist nu - je relatie goed, alles over je DNA en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden