Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onstilbare trek? Deze medicijnen kunnen je eetlust vergroten

deze-medicijnen-kunnen-je-eetlust-vergroten.jpg

Merk je dat je continu trek hebt, terwijl je niet minder eet dan je eerst deed? In dat geval is het slim om eens kritisch naar je medicijngebruik te kijken. Sommige medicijnen kunnen je eetlust namelijk erg vergroten.

Ook kunnen diezelfde medicijnen invloed op je stofwisseling hebben.

Meer eetlust door medicijnen

Heb je net een stevige en gezonde lunch naar binnen gewerkt, begint je maag een half uur later alweer te knorren. En dat is gek, want dat had je eerst vrijwel ooit. Nu kan dit gewoon te maken hebben met hormoonschommelingen of het feit dat je (bijna) menstrueert, maar het kan ook te maken hebben met je medicijnen. Tenminste, als deze corticosteroïden bevatten.

Kunstmatig stresshormoon

Corticosteroïden zitten in veel medicijnen verwerkt, waaronder prednison en dexamesthasontabletten als de bekendste. Maar het zit ook in puffers die mensen met astma gebruiken, in neussprays, oogdruppels, oordruppels, klysma’s voor de darmen en zelfs crèmes voor huidaandoeningen zoals eczeem. Je zou corticosteroïden eigenlijk kunnen zien als een soort kunstmatig stresshormoon, en dat is precies de reden waarom het je honger zou kunnen vergroten. Want je herkent het gevoel misschien wel dat je in tijden van stress óók ineens veel meer eetlust hebt.

Buikomvang

In recent onderzoek concluderen wetenschappers dat dit kunstmatige stresshormoon niet alleen je buikomvang kan vergroten, maar ook je hongergevoel in de war kan schoppen. Nu zul je dit niet direct merken nadat je een paar weken een medicijn met corticosteroïden erin tot je neemt, maar langdurig gebruik kan er wel voor zorgen dat je meer honger hebt en dus aankomt. Dit onderzoek is baanbrekend, aangezien mogelijk gewichtstoename bij deze medicijnen nog niet bekend was. Van andere medicatie zoals antidepressiva, bètablokkers en lithium was dit al wel bekend.

Bron | Women’s Health
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ook interessant