Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Onderzoekers zijn een stapje dichter bij een medicijn tegen pinda-allergie

pinda-allergie-medicijn-margriet.jpg

Amerikaanse onderzoekers zijn een stapje dichterbij in de zoektocht naar een medicijn tegen pinda-allergie. Wetenschappers hebben namelijk een succesvolle proef gedaan met een injectie die patiënten twee tot zes weken van de allergische reactie af kan helpen.

De proef werd onder een kleine groep deelnemers getest, maar de eerste uitslag is positief.

Pinda-allergie

Bij iemand met een pinda-allergie zorgt het eten van deze peulvrucht ervoor dat een bepaald molecuul een immuunreactie activeert. Daardoor ontstaat er op verschillende manieren een allergische reactie: patiënten hebben last van jeuk, ademhalingsmoeilijkheden en kunnen zelfs een anafylactische shock krijgen.

Kleine studie

De wetenschappers van de Stanford Universiteit gaven vijftien proefpersonen met een zware pinda-allergie een injectie met een antistof. Vijftien dagen later probeerden de deelnemers onder medisch toezicht een kleine hoeveelheid pinda-eiwit te eten. De stof zou er voor moeten zorgen dat de molecuul die leidt tot een allergische reactie, niet wordt aangewakkerd. De antistof bleek bij 73 procent van de deelnemers goed te werken. Na 45 dagen werd de test nogmaals uitgevoerd bij een kleinere groep. Van deze deelnemers bleek 57 procent nog steeds geen klachten te hebben na het eten van de peulvrucht.

Minder risico’s

Huidige behandelingen tegen voedselallergie zijn gebaseerd op het innemen van kleine stukjes allergeen in oplopende hoeveelheden, zodat een patiënt immuniteit opbouwt. Met de nieuwe behandeling is het niet langer nodig het allergeen in te nemen. Zo worden risico’s vermeden. De onderzoekers willen de injectie daarom nu gaan testen in een groter onderzoek, waarbij ook gekeken wordt of de timing van de injectie en de dosering ervan verschil kan maken.

Andere allergieën

Hoewel het een kleinschalige studie betrof, zijn de onderzoekers blij met de eerste succesvolle resultaten. “We waren verrast hoe lang de effecten van de behandeling duurden”, zegt onderzoeker Kari Nadeau van de Stanford Universiteit. De auteurs zien met deze resultaten mogelijk ook oplossingen voor andere allergische reacties. “Hoewel dit onderzoek zich nog steeds in een experimentele fase bevindt, hebben we de hoop dat dit medicijn niet alleen voor één voedselallergie is, maar voor meerdere vormen.” Het antilichaam dat nu gebruikt wordt, is volgens Nadeau al getest bij mensen met andere immuunziekten, waaronder astma en eczeem.

Bron | Stanford Universiteit
Beeld| iStock

Ook interessant