nieuw medicijn alzheimer Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Medicijn tegen alzheimer goedgekeurd in VS, ondanks twijfels over veiligheid

In de Verenigde Staten is door geneesmiddelenwaakhond FDA een nieuw alzheimermedicijn goedgekeurd, ondanks twijfels over de veiligheid en de werking ervan. Het middel Lecanemab zou de ziekte van Alzheimer vertragen.

Volgens een onderzoek door farmaceuten, onder bijna 1.800 patiënten, vertraagt het medicijn de achteruitgang van cognitieve functies over een periode van achttien maanden met 27 procent.

Twijfels over de werking en veiligheid

Lecanemab zou de ziekte van Alzheimer vertragen, maar kan het niet genezen. Bovendien werkt het medicijn alleen in een vroeg stadium van de ziekte. Er bestaan twijfels over de veiligheid van het middel. Zo toonde het onderzoek naast positieve resultaten ook aan dat het medicijn voor ernstige bijwerkingen kan zorgen, zoals bloedingen en zwellingen in de hersenen. Daarnaast is niet zeker of het medicijn voldoende werkt. Het middel zou de hoeveelheid eiwit in de hersenen verlagen, maar het is nog niet wetenschappelijk bewezen dat dit een rol speelt bij de ontwikkeling van alzheimer. Omdat voor de ziekte nauwelijks behandelingen beschikbaar zijn, zou het medicijn patiënten in een vroeg stadium toch hoop kunnen bieden.

‘Positieve trend in alzheimeronderzoek’

Over de goedkeuring van Lecanemab zijn de meningen verdeeld. Volgens artsen en onderzoekers in The Washington Post is ‘dit het middel waar al tientallen jaren naar gezocht werd’, maar volgens hen wegen de voordelen voor patiënten niet op tegen de risico’s. Farmaceuten die het medicijn achttien maanden lang onderzochten, concludeerden ook dat meer onderzoek nodig is. Na het verschijnen van het onderzoek, in september vorig jaar, liet Alzheimer Nederland weten dat ‘de resultaten deel uitmaken van een positieve trend in het alzheimeronderzoek’. Ze vinden de trend hoopvol, ‘maar we moeten op dit moment het oordeel van onafhankelijke experts over dit specifieke geneesmiddel nog afwachten.' Ook benadrukken ze dat voor veel andere vormen van dementie nog geen geneesmiddelen beschikbaar zijn.

Nog niet in Europa beschikbaar

Het nieuwe alzheimermedicijn zal ongeveer 26.500 dollar per jaar kosten, maar het is nog onbekend of dit vergoed zal worden door Medicare, een groot Amerikaans zorgverzekeringsprogramma. In Europa is het middel nog niet beschikbaar. Op de website van Alzheimer Nederland is te lezen dat een medicijn pas na beoordelingen van de Europe Medicijnautoriteit en het Zorginstituut Nederland eventueel op de Nederlandse markt kan verschijnen. Dat proces duurt gemiddeld anderhalf jaar.

Bron | Volkskrant, AD, Alzheimer Nederland

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden