Mediactiemist  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Medicatiemist kan dementie-achtige symptomen veroorzaken: hierdoor komt dat

Medicijnen zijn er om je beter te laten voelen, maar soms kunnen ze ook voor vervelende bijwerkingen zorgen. Deskundigen suggereren nu dat bepaalde medicijnen voor medication fog, oftewel ‘medicatiemist’ kunnen zorgen. Deze mist zou dezelfde symptomen veroorzaken als dementie.

Dr. Michael Steinman, professor in de geneeskunde op de afdeling geriatrie aan de Universiteit van Californië, vertelt aan Heathline dat het belangrijk is om goed te begrijpen welke medicijnen je precies inneemt en wat voor bijwerkingen daarbij horen. “Vooral omdat meer dan vier op de tien ouderen vijf of meer voorgeschreven medicijnen per dag innemen. Dit blijkt uit een rapport van het Lown Institute in Brookline, Massachusetts.”

Het ontstaan van medicatiemist

Je kunt medicatiemist krijgen van bepaalde medicijnen als je ouder wordt, maar wat gebeurt er dan precies in je lichaam? Steinman legt uit dat het begint bij je nieren. “De nierfunctie neemt vaak af met het ouder worden. Hierdoor blijven medicijnen langer in het lichaam aanwezig en ben je dus minder in staat om de medicatie volledig uit je lichaam te laten verdwijnen.” Dit heeft als gevolg dat de medicijnen langer of sterker werken. Je kunt dan last krijgen van bijwerkingen zoals vallen, verwardheid en sufheid. “Wanneer je jonger bent en medicijnen slikt, hebben je hersenen genoeg reserve om ervoor te zorgen dat je je normaal blijft voelen,” legt hij uit.

Dementie-achtige symptomen

Steinman stelt dat het soms lastig is om vast te stellen of iemand nou medicatie- of dementiesymptomen heeft. “Het is heel moeilijk om gewoon naar iemand te kijken en te zeggen: ‘Je lijkt te vertragen, dingen te vergeten, misschien in de war te raken.’ En het kan heel moeilijk zijn om vanaf het begin te zeggen: ‘Is dat dementie of is dat een medicatie-effect?’”

Steinman heeft meegeholpen aan het bijwerken van een lijst van de American Geriatrics Society met mogelijk ongeschikte medicijnen voor iedereen. Daarvan kunnen sommige dementie-achtige symptomen veroorzaken of symptomen van dementie verergeren. Hoewel deze lijst een goed startpunt is, zijn er volgens Steinman nog veel medicijnen die niet in de lijst staan, terwijl die wel kunnen bijdragen aan cognitieve veranderingen.

Deze medicijnen kunnen medicatiemist veroorzaken

Dr. David S. Knopman, een klinisch neuroloog bij de Mayo Clinic in Rochester en lid van de Alzheimer’s Association Medical and Scientific Advisory Group, vertelt aan Healthline dat er een aantal medicijnen zijn, waarvan zeker is dat die medicatiemist kunnen veroorzaken. Het gaat om pijnstillers, slaapmedicatie, anticholinergica, antidepressiva en andere psychofarmaca. Steinman benadrukt het belang van het onderzoeken van de bijwerkingen die horen bij deze medicijnen. “Soms worden de klachten gewoon afgeschreven als dementie en blijft de persoon achteruitgaan.”

Doe onderzoek naar je eigen medicatie

Of je nu cognitieve veranderingen ziet bij iemand die medicijnen slikt of er in de toekomst zelf op wilt anticiperen: het is altijd verstandig om na te gaan wat de precieze werking en bijwerkingen zijn van deze medicijnen. Steinman stelt daarom voor om een doktersbezoek op de agenda te zetten om over medicijnen te praten en vragen te stellen. “Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen: ‘Ik maak mij zorgen over mijn medicijnen, kunnen we tijdens dit bezoek over mijn medicijnen praten?’”

Vervolgens zou je in kunnen gaan op de symptomen. “Ik vind dingen onthouden steeds moeilijker en ik merk dat ik meer valpartijen heb, kan dit een bijwerking van mijn medicijnen zijn? Zijn er medicijnen die ik zou moeten overwegen om te stoppen of te verminderen om te zien of het beter wordt? Dit soort vragen zijn belangrijk om dan te stellen om zo inzicht te krijgen in wat je nou precies slikt,” aldus Steinman.

Bron | Healthline

Sanne van de WeteringGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden