null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Medicatie over de datum? Dít kun je het beste doen met oude medicijnen

Als we een oude pilstrip of een paar losse pilletjes tegenkomen waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, gooien we die nogal eens in de prullenbak. Sommige mensen spoelen oude medicijnen zelfs door de wc. Maar wat moet je eigenlijk écht doen met die overgebleven medicatie?

Want oude medicijnen weggooien bij het 'gewone afval' heeft vervelende gevolgen voor het milieu.

Oude medicijnen

We scheiden plastic afval, brengen oud papier weg, gooien glas in de glasbak en brengen onze verfspullen braaf naar de milieustraat. Maar als we een oude pilstrip tegenkomen of een paar paracetamolletjes waarvan de houdbaarheid al een jaar is verlopen, gooien we die geregeld zonder erbij na te denken in de prullenbak. Of we spoelen ze door de wc. En dat is slecht nieuws, want samen met medicijnenresten uit ontlasting en urine zorgt dat voor maar liefst 140.000 kilo medicijnen in ons rioolwater.

Medicijnenresten in rioolwater

Dat er een flinke hoeveelheid medicijnresten in ons rioolwater zit, komt ook omdat het medicijngebruik in Nederland hoog is. Iedereen die medicijnen gebruikt, heeft resten daarvan in hun urine en ontlasting zitten. Maar mensen die oude medicijnen door het toilet spoelen, werken ook mee aan dit probleem. De medicijnen komen zo in het riool terecht, waarna het ook in meren, sloten en rivieren komt. En dat is schadelijk voor het milieu. Zo is van de anticonceptiepil bekend dat het al in lage hoeveelheden het hormoonsysteem van vissen kan verstoren. En pijnstillers beschadigen het weefsel van waterdieren.

Lees ook:

Dít zijn 3 veel gemaakte fouten bij medicijngebruik

Invloed op drinkwater

Via het grond- en

oppervlaktewater kunnen de medicijnen bovendien ook in ons drinkwater

terechtkomen: soms worden hierin daadwerkelijk medicijnresten aangetroffen. De

concentraties geneesmiddelen zijn volgens het RIVM zo laag dat we ons geen zorgen hoeven te

maken over onze gezondheid. Maar liever hebben we dat spul natuurlijk

helemaal niet in ons kraanwater; helemaal omdat het filteren hierdoor een stuk

ingewikkelder wordt.

Inleveren bij de apotheek

Maar wat moeten we dan wel doen met die oude medicijnen? Gewoon in de prullenbak gooien? Nee, ook dat is geen goed idee. Zéker niet als je huisdieren of kleine kinderen hebt. Medicijnen vallen onder klein chemisch afval, en zouden daarom ook als zodanig worden ingeleverd en verwerkt. Dat kun je bijvoorbeeld doen door ze naar de milieustraat in je gemeente te brengen. Bij het klein chemisch afval daar weten ze wel raad met je oude medicijnen. Ook kun je terecht bij de apotheek, waar je misschien toch al heen gaat om nieuwe medicatie op te halen. Apotheken verplichten zich volgens hun eigen gedragscode om teruggebrachte medicijnen op de juiste manier af te voeren.

Zo lever je oude medicijnen in

Om de apotheek een handje te helpen én je eigen privacy te beschermen, kun je deze richtlijnen volgen voor het inleveren van oude medicijnen bij de apotheek:

  • Doosjes: lever alleen de strips met pillen in. De kartonnen doosjes kunnen bij het oud papier dat je waarschijnlijk al gescheiden inlevert.
  • Flesjes en tubes: verwijder het etiket voor je eigen privacy, maar spoel de verpakkingen niet om. Wanneer je dat wel doet, komen er alsnog resten in het rioolwater terecht.
  • Naalden: gebruik je naalden, bijvoorbeeld bij de behandeling van diabetes of een vitaminetekort? Doe gebruikte naalden dan altijd in een naaldencontainer, die zijn meestal gratis verkrijgbaar bij de apotheek wanneer je de medicatie ophaalt.

Andere lege verpakkingen van klein chemisch afval kun je bij het restafval doen. Ze mogen níét in de zak met plastic verpakkingen en blik.

Niet over de datum?

Is je medicijn niet over de datum, maar heb je het niet meer nodig? Jammer genoeg kun je er niemand anders blij mee maken. Zodra een medicijn de apotheek verlaat, kan de apotheker niet meer garanderen dat het onder de juiste omstandigheden is bewaard en dus nog veilig is voor een volgende gebruiker. Alle ingeleverde oude medicijnen worden vernietigd. Dat is natuurlijk zonde van het geld, daarom doen apothekers verschillende dingen om medicijnverspilling tegen te gaan. Als je een medicijn voor het eerst gebruikt, krijg je bijvoorbeeld maar een kleine hoeveelheid mee. Ook kun je zelf meehelpen door geen medicatie te hamsteren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, apotheek.nl

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden