Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kan medical taping hooikoortsklachten verminderen?

shoulder-treatment-with-kinesio-tape.jpg

De lente staat voor de deur en dat brengt natuurlijk heel veel leuke dingen met zich mee: lekker weer en alles dat weer in bloei staat, bijvoorbeeld. Maar voor sommige mensen zit daar wel een keerzijde aan: het hooikoortsseizoen gaat dan óók weer van start. Niezen, hoesten, zere ogen: kan medical taping daar een handje bij helpen? 

Tape tegen hooikoorts, het klinkt misschien gek, maar fysiotherapeuten zien al jaren goede resultaten. Anne-Marie Knippels, fysiotherapeut en mede-eigenaar van FysioFit Eindhoven Zuid, vertelt erover.

Medical taping tegen hooikoorts

Medical tape is elastische tape die je bijvoorbeeld bij sporters ziet”, vertelt Knippels. “De rekbare tape activeert de doorbloeding en zorgt ervoor dat je lichaam sneller van iets herstelt. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken om spieren te ontspannen, maar ook om spieren te activeren. Welke functie het heeft, ligt eraan hoe en waar je de tape aanbrengt.” Sinds 2016 behandelt de fysiotherapeut zelf ook mensen met dit soort medical taping. Onder andere bij klachten met spieren, maar dus ook voor hooikoorts.

Autonome zenuwstelsel 

Hoe werkt dit soort tape tegen hooikoorts dan? Knippels legt uit: “We tapen op de rug tussen de schouderbladen, volgens de theorie van bindweefselmassage in de longzone. Daar zit ook het autonome zenuwstelsel, dat onder andere reageert bij allergieën zoals hooikoorts. Een deel van dat zenuwstelsel activeert je lichaam, terwijl een ander deel de spanning in je lijf juist naar beneden kan halen. Door met medical taping dat zenuwstelsel tot rust te brengen, verminder je de histamine in je lijf, die juist zorgt voor een overreactie bij een allergie zoals hooikoorts.”

Effectiviteit

Hoe effectief medical taping is tegen hooikoorts, verschilt van persoon tot persoon. “Over het algemeen ervaart zo’n 85 procent van de mensen die zich laat behandelen minder klachten óf zelfs helemaal geen hooikoortsklachten meer na een behandeling. Soms zelfs al na één of twee sessies”, vertelt Knippels. “Soms is een derde sessie nodig, maar dat is vaak moeilijk van tevoren te voorspellen. Er is geen duidelijk verschil in hoe goed het werkt bij volwassenen en kinderen. Wij helpen mensen van verschillende leeftijden in onze praktijk en zien zelf dat daar geen verschil tussen zit. Het is dus voor mensen van alle leeftijden mogelijk.”

Zelf heeft ze ook hooikoorts en medical taping heeft bij haar zéker nut. “In mijn eigen tuin heb ik berkenbomen staan, daar krijg ik zelf normaal gesproken hooikoortsklachten van. Maar sinds ik me heb laten behandelen, kan ik eigenlijk weer zonder problemen buiten zitten. Heerlijk!”

Beeld | Getty Images

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant