Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je maximaal twee keer per week zou moeten douchen

douchen.jpg

Voor de meeste mensen is het hartstikke normaal om elke dag of om de dag onder de douche te stappen. Maar wist je dat dit helemaal niet zo hygiënisch is als je zou denken? Als je echt schoon wilt blijven kun je net zo goed één tot twee keer per week douchen.

Volgens Dr. Elaine Larson, hoogleraar infectieziekten aan Columbia University School of Nursing, douchen we eigenlijk vooral om esthetische redenen. We willen ons schoon voelen en denken dit te bereiken door vaak te douchen, maar dat klopt dus helemaal niet.

Douchen is slecht voor je huid

Douchen zorgt er weliswaar voor dat nare geurtjes verdwijnen, maar bij het beschermen tegen ziekten helpt vaker douchen niet. Als je dus dagelijks doucht om alle bacteriën van de je lichaam te spoelen, hou je jezelf eigenlijk voor de gek. Ook een grondige scrubbeurt zorgt er volgens Larson niet voor dat je extra schoon wordt. Hoe vaker je doucht, hoe droger je huid wordt. En bacteriën kunnen een droge huid met openstaande bacteriën juist beter binnendringen. Maximaal twee keer per week douchen schijnt dus voldoende te zijn. Als je bang bent voor bacteriën, zit er volgens Larson maar één ding op: regelmatig je handen wassen.

Bron | Grazia
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Ook interessant