null Beeld

Mantelzorger en even adempauze nodig?

- In samenwerking met VGZ -

Een mantelzorger is iemand die meer dan 8 uur per week of langer dan 3 maanden zorgt voor iemand die chronisch ziek, gehandicapt of hulpbehoevend is. Bijvoorbeeld een familielid, vriend of kennis. Een mantelzorger is geen beroepskracht, er wordt niet voor betaald. Er zijn maar liefst 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland.

Van de mantelzorgers tussen de 18 en 65 jaar heeft 71% naast de zorgtaken ook betaald werk. Dit kan soms voor spanningen zorgen. 450.000 mantelzorgers voelen zich zwaar belast of zelfs overbelast.

Hulp nodig?

Soms kan de combinatie van werk en zorg teveel zijn. Het is dan goed om te weten dat er ondersteuning mogelijk is. VGZ heeft professioneel opgeleide mantelzorgmakelaars in dienst die kunnen adviseren bij de zorgtaken.

  • Zij beantwoorden vragen en geven advies geven over bepaalde situaties.
  • Zij nemen tijdrovende regelzaken uit handen als het gaat om zorg, welzijn of financiën.
  • Zij verwijzen door naar de juiste organisaties die kunnen ondersteunen, zoals vervangende mantelzorg of de gemeente.

Even op adem komen?

Soms kan het nodig zijn om even afstand te nemen van de persoon die verzorgd wordt. Het is ook belangrijk om bijvoorbeeld even tijd met het eigen gezin door te brengen. Weet dan dat vaak vervangende mantelzorg mogelijk is. Een professional in de zorg neemt dan een aantal dagen uw mantelzorgtaken over. Zodat u even op adem kunt komen. Bel met de VGZ Mantelzorglijn voor meer informatie: 088 - 131 16 11, elke werkdag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur. Of kijk op www.vgz.nl/vgzzorg.

Is er nog meer mogelijk?

Jazeker! Lees ook:

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden