Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Tóch geen aanstellerij: mannen hebben echt een zwakker immuunsysteem

mannen-zwakker-immuunsysteem.jpg

Jij gaat met een licht griepje gewoon naar je werk en zegt geen afspraak af, terwijl je partner zich al ziek meldt als hij een paar keer moet hoesten. Bij mannen lijken elk kuchje en pijntje vele malen erger te zijn dan bij vrouwen, maar wat blijkt? Volgens onderzoek kunnen ze daar niets aan doen.

Mannen die bij een verhoging van een paar graden niet meer onder het dekentje op de bank vandaan komen: we kennen er allemaal wel een. Waar ze aan lijden, wordt in de volksmond ook wel de ‘mannengriep’ genoemd. Maar als we Kyle Sue – expert Huisartsengeneeskunde, aangesloten bij de Canadese Memorial University – mogen geloven, is het geen aanstelleritis. Omdat hij ‘moe werd van de beschuldigingen’ besloot hij onderzoek te doen naar het fenomeen.

Gender

Uit de studie van de deskundige blijkt dat mannen over een zwakker immuunsysteem beschikken en bepaalde symptomen heftiger ervaren dan vrouwen. Om die conclusie te kunnen trekken, heeft hij verschillende bestaande onderzoeken onder de loep genomen. Sue begon met het bestuderen van studies over muizen, omdat het een goed uitgangspunt zou zijn voor onderzoek bij mensen. Daaruit bleek al gauw dat vrouwtjesmuizen een sterker immuunsysteem hebben dan dezelfde beestjes van het andere geslacht. Daarbij zouden de genderhormonen een grote rol spelen. Voor de duidelijkheid: mannelijke cellen die besmet waren met het griepvirus, herstelden beter wanneer ze besprenkeld werden met vrouwelijk oestrogeen.

Testosteron vs. oestrogeen

Naast dierenstudies werden er onderzoeken onder mensen geanalyseerd. Daaruit bleek dat vrouwelijke antilichamen sneller reageerden dan die van mannen. Sterker nog, mannen met een hoger testosteronniveau zouden het zwakst zijn. De conclusie die getrokken werd, was dan ook dat testosteron het immuunsysteem lijkt te onderdrukken, terwijl oestrogeen de boel juist lijkt te activeren. Dat zou ertoe leiden dat mannen dubbel zoveel tijd nodig hebben om te herstellen van een verkoudheid als vrouwen. Ook zouden ze tweemaal zoveel risico lopen om in het ziekenhuis te belanden, ongeacht welke ziekte ze hebben, en zou de kans op complicaties bij mannen groter zijn.

Het moge duidelijk zijn: ‘mannengriep’ bestaat echt en is kennelijk geen kwestie van aanstellerij. Al moet je daar bij sommige mannen wél even doorheen prikken…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | businessinsider.com
Beeld | iStock

Ook interessant