Mannen en vrouwen hebben verschillende darmflora: dit moet je erover weten Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mannen en vrouwen hebben verschillende darmflora: dit wil je erover weten

Het vrouwenlichaam werkt anders dan het mannenlichaam: dat hoeven we je waarschijnlijk niet meer uit te leggen. Maar wist je dat er ook een verschil zit in onze darmflora versus die van mannen?

Dat zou kunnen verklaren waarom jij vaker een opgeblazen gevoel hebt dan de mannen in je leven.

Dit wil je weten over het verschil in darmflora tussen mannen en vrouwen

Let je als vrouw zijnde enorm op je levensstijl, gezonde voeding en of je dagelijks genoeg water drinkt, terwijl de mannen in je omgeving hier helemaal niet mee bezig lijken te zijn? En heb jij tóch vaker last van een opgeblazen buik dan zij? De kans is groot dat je levensstijl daar helemaal niks mee te maken heeft, maar dat het om een natuurlijk verschil tussen de mannelijke en vrouwelijke darmflora gaat. Het Britse Stylist vroeg Dr. Laura Freeman van The Gut Stuff ernaar, en zij kwam met een duidelijke uitleg. Het verschijnsel heeft zelfs een eigen term: microgenderdome, en dit wordt bevestigd door studies die laten zien dat de darmen van een vrouw anders op een bepaald dieet reageren dan de darmen van een man.

Verschillende darmflora

Allereerst is er een groot verschil gevonden tussen de patronen van onze darmflora. Dit onderzoek vond al in 2016 plaats, en werd uitgevoerd door Engelse wetenschappers. Door deze verschillende patronen kan er lastiger voorspeld worden hoe onze darmen op bepaald voedsel reageren. Ook speelt de volwassenheid van onze darmen een rol: hoewel er vaak wordt gegrapt dat vrouwen sneller volwassen worden dan mannen, geldt dit voor veel organen echt. Zo ook voor de darmen. Hierdoor reageren microbiotica in een vrouwelijk lichaam anders op invloeden van buitenaf, dan die van een mannelijke leeftijdsgenoot. Daarnaast vermoeden wetenschappers dat de diversiteit in microbiotica bij vrouwen anders ligt dan bij mannen, maar het is nog te vroeg om hier een duidelijke conclusie aan te hangen. Daarvoor moet er eerst meer onderzoek naar worden gedaan, waarschuwt Freeman.

De oorzaak

Bovenstaande redenen klinken misschien wat vaag, maar ze hebben eigenlijk een duidelijke oorzaak. En die is niet geheel verrassend.. Het zijn namelijk hormonen die ervoor zorgen dat onze darmen zo anders reageren dan die van mannen. Vooral de hormonen oestrogeen en testosteron hebben invloed op onze darmflora.

Verschil tussen mannen en vrouwen bij andere ziektes

Dat gezegd hebbende, is er sowieso slecht nieuws voor vrouwen volgens Freeman: het gros van de ziektes die we kennen heeft namelijk een grotere invloed op vrouwen, dan op mannen. ‘Zo komen het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) en verschillende auto-immuunziektes veel vaker voor bij het vrouwelijk geslacht.’ Hoewel de medische wereld deze gegevens al even kent, wordt er nog lang niet altijd rekening mee gehouden. Lange tijd vonden er zelfs helemaal geen medische studies plaats op vrouwelijke lichamen, ondanks de grote verschillen tussen man en vrouw. ‘Gelukkig ontstaat er steeds meer data waardoor we deze verschillen beter kunnen gaan onderzoeken,’ aldus Freeman. Met een sprankje hoop betekent dat misschien ook dat er binnenkort een betere behandeling komt tegen dat opgeblazen gevoel.

Bron | Stylist, Good Housekeeping

Leonie CollombonGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden