null Beeld

Malariamedicijn lijkt te werken tegen ziekte veroorzaakt door coronavirus

Er is weer een nieuwe ontwikkeling in de strijd tegen het coronavirus. Een malariamedicijn dat al sinds de jaren dertig op de markt is, lijkt effectief in de behandeling van COVID-19, de ziekte die door het coronavirus veroorzaakt wordt. Het middel werd al bij meer dan honderd patiënten in Chinese ziekenhuizen getest.

Zij knapten duidelijk sneller op dan andere mensen met dezelfde ziekte; zo nam hun koorts sneller af en verbeterde de longfunctie van de patiënten.

Chloroquine

Het gaan om het middel chloroquine, dat in 1934 voor het eerst op de markt kwam als malariamedicijn. Belgische professoren ontdekten in 2004 al dat het middel werkte tegen SARS, wat ook een vorm van het coronavirus is. Toen bleek al dat het middel antiviraal werkte, maar kon een studie op mensen niet uitgevoerd worden omdat de SARS-pandemie al voorbij was. Uit deze nieuwe test blijkt dus dat het echt de symptomen van de ziekte kan bestrijden van veel patiënten.

Lees ook: Is een pakketje uit China nu wel veilig in verband met het coronavirus?

Vaccin

Tot op heden konden alleen de symptomen bestreden worden met medicatie tegen koorts en extra zuurstof bij benauwdheid. Dit malariamedicijn is het eerste middel dat ervoor zorgt dat het coronavirus eerder het lijf uit is. Er zijn tot nu toe zijn nog geen middelen die besmetting door het coronavirus kunnen voorkomen. Het duurt vermoedelijk nog zo’n anderhalf jaar voor zo’n vaccin op de markt is, vooral omdat dit ook nog uitgebreid getest moet worden.

Goedkoop en makkelijk middel

Volgens een van de onderzoekers, hoogleraar Marc van Ranst van de KU in Leuven, zou chloroquine een goed medicijn kunnen zijn in de behandeling van COVID-19. Het heeft alle gezondheidschecks al meerdere keren doorstaan, dus zou snel in gebruik genomen kunnen worden. Ook is het goedkoop en snel te produceren. Of en wanneer meer patiënten besmet met het coronavirus behandeld worden met het malariamedicijn, is nog niet bekend.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NOS, NU.nl

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden