Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hierom moet je oppassen als je magnesiumtabletten slikt

hierom-moet-je-oppassen-als-je-magnesiumtabletten-slikt.jpg

Slik jij magnesiumtabletten of ben je van plan die te gaan slikken? Pas dan op. Uit eigen onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat deze tabletten vaak veel meer magnesium per maximale dosering bevatten dan de volgens de richtlijnen wordt aanbevolen.

Te hoge doseringen magnesium uit supplementen kunnen volgens het Voedingscentrum leiden tot darmklachten zoals diarree.

Magnesiumtabletten

De Consumentenbond onderzocht 66 potjes magnesiumsupplementen, vooral van de grootste aanbieders. In 45 daarvan zat meer dan 250 milligram magnesium per maximale dagdosering – de dosering die ook het Voedingscentrum aanhoudt. Bij drie van die aanbieders zat er 450 milligram magnesium in de maximale dagdosering die op het potje staat vermeld.

Dagdosering

Op sommige potjes worden ook minimale dagdoseringen aangegeven, bijvoorbeeld één van twee tabletten, die onder de 250 milligram blijven. “Maar er wordt niet bijgezet dat de maximale dagdosering wél de richtlijn overschrijdt”, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond.

Voldoende magnesium uit voeding

Voor vrouwen vanaf 18 jaar wordt 300 milligram magnesium per dag aanbevolen, voor mannen 350 milligram. Wie gezond eet volgens de Schijf van Vijf krijgt voldoende magnesium binnen, stelt het Voedingscentrum. Wie niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium komt kan supplementen slikken, maar dus nooit meer dan 250 milligram per dag.

Lees ook: Zó herken je een magnesiumtekort (en dit kun je eraan doen)

Magnesiumtekort

Magnesium is een mineraal dat in onder meer groente, noten en melkproducten zit. Je hebt het nodig voor de vorming van botten en spieren en magnesium doet mee in de overdracht van zenuwprikkels. Volgens het Voedingscentrum komt een tekort aan magnesium niet zo vaak voor, behalve als je bijvoorbeeld slecht functionerende nieren of darmen hebt.

Bron | Consumentenbond
Beeld | Getty Images

Ook interessant