Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van stress tot spierpijn: voor déze dingen kun je magnesiumolie gebruiken

van-stress-tot-spierpijn-voor-deze-dingen-kun-je-magnesiumolie-gebruiken.jpg

Er bestaan heel wat crèmes, voedingssupplementen en soorten olie. Niet zo gek dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Ken je bijvoorbeeld magnesiumolie al? Deze olie zou onder andere helpen bij spierpijn, stress, vermoeidheid én zenuwpijn.

Klinkt als een wondermiddel met zo veel verschillende werkingen; hoe zit dat?

‘Anti-stressmineraal’ magnesium

Magnesiumolie wordt – de naam zegt het al – gemaakt van magnesium. Dat is een mineraal dat je lichaam nodig heeft voor gezonde spieren en botten, maar ook voor een gezonde energiestofwisseling. Ook de overdracht van zenuwprikkels, een goede spierwerking en gezonde hormoonbalans worden beïnvloedt door magnesium. Magnesium wordt soms ook wel het ‘anti-stressmineraal’ genoemd door de ontspannende werking op onze zenuwen en spieren.

Magnesiumolie

Van nature komt magnesium onder andere voor in graanproducten, groenten, noten, vlees en melkproducten. De meeste mensen krijgen er voldoende van binnen. Maar je kunt het ook in supplementen krijgen en dus in olievorm, en dát is de variant waar we het over hebben. Magnesiumolie wordt gemaakt door magnesiumvlokken in gekookt water op te lossen, waarna er een soort vloeistof met een olieachtige textuur ontstaat. Deze olie neem je vervolgens niet in, maar smeer je op je huid. Er bestaat ook speciale douchegel of massagelotion met magnesiumolie erin. Maar waarom zou je magnesiumolie gebruiken? Via de haarzakjes en poriën die aanwezig zijn op je huid wordt magnesiumolie snel opgenomen en komt het in je bloedbaan terecht. Omdat magnesium zo veel invloed heeft op verschillende systemen in ons lichaam, heeft magnesiumolie ook verschillende werkingen.

Lees ook: Zó herken je een magnesiumtekort (en dit kun je eraan doen)

Smeren tegen spierpijn

Magnesium is dus belangrijk bij de vorming van botten en spieren. Zélfs als je geen tekort hebt aan magnesium, kan een boost van dit mineraal enorm helpen bij zeurende spierpijn of overbelaste spieren. Door magnesiumolie op de spieren te masseren, zullen ze sneller herstellen na een flinke work-out. Maar ook bij spierpijn in de vorm van een stijve nek, rug of schouders kan deze olie een uitkomst zijn. Magnesium heeft namelijk ook een ontspannende werking op onze spieren, waardoor de stijfheid snel zal afnemen.

Magnesiumolie als stressverlichting

Magnesiumolie helpt dus om onze spieren te laten ontspannen, en daarmee werkt het ook meteen als een manier om stress te verlichten. Magnesium wordt niet voor niets het anti-stressmineraal genoemd natuurlijk. Niet alleen zul je in een stressvolle periode vaker last hebben van gespannen spieren die wel wat hulp kunnen gebruiken; ook je zenuwen hebben een boost magnesium nodig. Door overmatige stress zou je lichaam zelfs al extra veel magnesium verbruiken, dus is het helemaal verstandig om wat extra te gebruiken. Het beste kun je de olie smeren op plekken waar jij merkt dat je spieren gespannen zijn door stress, bijvoorbeeld je nek en schouders. Ook kan het helpen wat magnesiumvlokken of -olie in bad te doen en daar lekker ontspannen in te gaan zitten; je zult merken dat je stress vanzelf afneemt.

Andere werkingen

Magnesiumolie kun je dus inzetten bij stress en spierpijn, maar ook bij hoofdpijn, vermoeidheid, zenuwpijn én slapeloosheid kan het een uitkomst zijn. Omdat magnesium zo veel invloed heeft op onze energiestofwisseling, kan een tekort veel verschillende gevolgen hebben. Het is dus zeker de moeite waard om eens magnesiumolie te proberen wanneer je een stressvolle week hebt. Gebruik magnesiumolie nooit als vervanger van medicatie die voorgeschreven is door de huisarts of specialist.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Bedrock
Beeld | iStock

Margriet 28 ligt in de winkel! En hij staat volledig in het teken van Frankrijk: van de mooiste badplaatsen tot de lekkerste gerechten, en van Frans icoon Simone Signoret tot DIY brocante. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant