Medicatie ophalen voor iemand anders Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Mag je medicatie ophalen voor iemand anders? Zó zit dat

Heb jij wel eens geprobeerd om medicijnen op te halen voor je zieke partner, maar kreeg je ze van de apotheek niet mee? Je bent niet de enige. Daarmee rijst de vraag: wat zijn eigenlijk de regels als je medicatie wilt ophalen voor iemand anders?

We leggen het je uit.

Medicatie ophalen voor iemand anders

Stel dat je zelf niet in staat bent om je medicatie bij de apotheek op te halen, dan is het natuurlijk fijn als iemand anders dat voor je kan doen. Aan Radar legt communicatiemanager Dennis Mulkens van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) uit, dat in de richtlijn staat dat je medicatie voor iemand anders mag ophalen als je je kunt identificeren bij het aanbieden van het recept en/of het afhalen van de medicatie. Neem daarom altijd een geldig legitimatiebewijs mee. Indien de apotheker de afhaler of de patiënt al kent of eerder gezien heeft, is het niet nodig om de identiteit nogmaals te verifiëren.

Het is daarnaast aan de apotheker om te bepalen of de uitgifte van medicatie aan een ander persoon verantwoord is. Daarbij wordt er gekeken of er sprake is van bijzondere risico’s. Bijvoorbeeld als een kind de medicatie komt ophalen of als het een persoon is waarvan bekend is dat hij of zij de geneesmiddelen mogelijk zou kunnen misbruiken.

Privacygevoelig

Daarnaast wordt ook gekeken of de bijbehorende informatie bij een medicijn door iemand anders goed kan worden overgebracht. Dit is vooral het geval bij de eerste uitgifte van medicatie. Ook wordt daarbij rekening gehouden of het om privacygevoelige informatie gaat. Bij twijfel over het overbrengen van informatie of de identiteit van de afhaler, neemt de apotheek contact op met de patiënt of verzorger.

Machtigingsformulier

Sommige apotheken maken ook gebruik van een speciaal machtigingsformulier. Die kun je meestal via de website van de apotheek downloaden. Nadat je deze hebt ingevuld, kun je het formulier bij de apotheek inleveren. Zowel de patiënt als de gemachtigde moeten het formulier ondertekenen. Dit kan een eenmalige machtiging zijn of voor langere tijd. Ook hierbij geldt dat de gemachtigde altijd een geldig identiteitsbewijs moet kunnen laten zien bij het afhalen van de medicatie.

Medicijnkluis

Tegenwoordig bestaat er ook een medicijnkluis waar je je medicatie op een ander moment dan de openingstijden van de apotheek kunt ophalen. In dit geval heb je een code nodig, zodat alleen jij toegang hebt tot jouw medicatie. Je moet deze service eerst bij de apotheek activeren, voordat je van een medicijnkluis gebruik kunt maken.

Bron | Radar, BENU Apotheek

Maryse De BruijneGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden