null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Mag je het AstraZeneca-vaccin weigeren en om een andere vragen?

In Nederland wordt tot 28 maart tijdelijk niet met het AstraZeneca-vaccin ingeënt. Dit komt omdat er mogelijk een verband is tussen trombose en het vaccin. Het onderzoek hiernaar loopt nog. Mocht er geen verband zijn tussen de prik en trombose, dan wordt er weer verder gevaccineerd.

Toch levert al de ophef bij sommige mensen twijfels op, en daarmee rijst ook de vraag: mag je het AstraZeneca-vaccin weigeren en om een andere vragen? En wat als je de eerst vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin al hebt gehad?

Het AstraZeneca-vaccin weigeren

Doordat er de afgelopen dagen veel in het nieuws kwam dat het AstraZeneca-vaccin mogelijk trombose zou veroorzaken, is er een onderzoek ingesteld en zijn de prikken voorlopig twee weken opgeschort. Hoewel er uiteraard ook kans bestaat dat er geen oorzakelijk verband is tussen het vaccin en trombose, zijn er toch mensen die hierdoor aan het AstraZeneca-vaccin twijfelen, en deze het liefst willen weigeren.

Een woordvoerder van het RIVM legt aan MAXVandaag uit dat als het AstraZeneca-vaccin weer gebruikt wordt, maar iemand deze prik niet (meer) wil, dat deze persoon dan helemaal niet gevaccineerd wordt. Je mag dus niet zelf voor een andere prik kiezen. Wellicht is het in de toekomst wel mogelijk dat als iedereen die dat wil al gevaccineerd is, en jij nog niet, je mag kiezen welk vaccin je krijgt. Maar of dit echt het geval zal zijn, moet volgens de woordvoerder nog blijken.

Geen voorrang op ander vaccin

Volgens de vaccinatiestrategie was het AstraZeneca-vaccin bedoeld voor zorgmedewerkers, 60- tot 64-jarigen, intramurale ggz-cliënten, ggz-medewerkers, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. De afspraken zijn voorlopig afgezegd, en worden weer hervat als het AstraZeneca-vaccin veilig blijkt. Dat betekent niet dat deze groepen nu voorrang krijgen op de andere vaccins. Die vaccins zijn namelijk al gereserveerd voor andere mensen.

Lees ook: Prikken met AstraZeneca-vaccin stopgezet: ‘Pauzeknop uit voorzorg ingedrukt’

Tien meldingen

Het bijwerkingencentrum Lareb heeft sinds afgelopen donderdag tien meldingen over trombose- of embolievorming na een inenting met het AstraZeneca-vaccin binnengekregen. Het onderzoek naar deze meldingen loopt nog.

Eerste prik gehad

Heb je de eerste vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin al gehad? Dan adviseert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) om direct contact op te nemen met een arts als je na drie dagen weer ziekteverschijnselen krijgt en daarbij onverwachte of onbekende klachten krijgt, zoals blauwe vlekjes (puntbloedingen) op de huid.

Gevolgen voor de tweede prik

Als je de eerste vaccinatie met het AstraZeneca-vaccin al hebt gehad, dan zijn de gevolgen voor de mogelijk tweede prik nog niet bekend. Tussen de eerste en tweede prik zit twaalf weken. De eerste vaccinaties waren op 12 februari, dus pas rond mei zouden de eerste personen voor een tweede vaccinatie aan de beurt zijn. Aangezien er op 28 maart meer duidelijk moet zijn over dit vaccin, lijkt dit voorlopig nog niet tot problemen te leiden.

Als je de eerste vaccinatie van het AstraZeneca-vaccin al hebt gehad, wordt een tweede vaccinatie met een ander vaccin niet geadviseerd.

Inhaalslag

Er zijn voorlopig zo’n 289.000 prikafspraken afgezegd. Indien het AstraZeneca-vaccin veilig blijkt, zullen er meer afspraken worden ingepland om de opgelopen achterstand weer weg te werken. Het RIVM laat aan de Volkskrant weten dat huisartsen en GGD’en dan extra doses krijgen om te vaccineren.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Rijksoverheid, MAXVandaag, NU.nl, de Volkskrant, RTL Nieuws

Beeld | Getty Images

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden