Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Deskundigen pleiten voor meer maatregelen om huidkanker te voorkomen

meer-maatregelen-nodig-om-huidkanker-te-voorkomen-margriet.jpg

Hoewel er al jaren wordt gewaarschuwd voor de gevaren van de zon, komen er elk jaar nog steeds veel nieuwe gevallen van huidkanker bij. Bij alle nieuwe kankerpatiënten in Nederland gaat het bij maar liefst 52 procent om huidkanker, terwijl deze vorm van kanker meestal te voorkomen is.

Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland pleit dan ook voor nieuwe extra maatregelen om huidkanker te voorkomen. Zij hebben een actieplan opgesteld waarin ze onder andere vragen om meer schaduwplekken en het verstrekken van gratis zonnebrandcrème op openbare plaatsen.

Vooral kinderen beschermen

Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland is een samenwerking van onder andere de beroepsvereniging voor dermatologen (NVDV) en patiëntenorganisaties, om het aantal huidkankergevallen terug te dringen. Volgens de groep zijn de maatregelen vooral nodig om kinderen te beschermen. Een verbrande huid op jonge leeftijd verdubbelt namelijk de kans om later huidkanker te krijgen. “Het zou mooi zijn als het voorkomen van zonschade eenzelfde geaccepteerde routine zou zijn als tandenpoetsen,” zo valt te lezen in het actieplan.

Belangrijke maatregelen om huidkanker te voorkomen

Huidkanker is met afstand de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland, terwijl het een vorm is die vaak te voorkomen is. Vaak ontstaat huidkanker door overmatige en onbewuste blootstelling aan uv-straling. Bijvoorbeeld tijdens het wandelen, fietsen of in de tuin werken. Volgens de deskundigen is het belangrijk dat er in sportkantines, op horecaterrassen en op bouwplaatsen voortaan gratis zonnebrandcrème wordt verstrekt. Ook vinden ze dat er in en rond parken en speeltuinen meer schaduwplekken moeten worden gecreëerd.

Lees ook: 6 tips tegen huidkanker: ‘Smeer zonnebrand zo dik als pindakaas op een boterham’

‘Gevolgen van huidkanker zijn groot’

Ook de gevaren van het ‘zonnen’ onder een zonnebank worden in het actieplan besproken. Volgens deskundigen wordt dit door veel mensen onderschat. Zij hopen dat mensen van het idee af gaan dat een door zon of zonnebank gebruinde huid gezond is. “Huidkanker is zo veel meer dan ‘even’ een plekje weghalen,” zo staat er in het actieplan. “De gevolgen kunnen groot zijn. Ongeveer een derde van de nieuwe patiënten ontwikkelt binnen vijf jaar opnieuw huidkanker.”

Bron | NOS, Hart van Nederland
Beeld | Getty

Ook interessant