Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Waarom je beter níet voor maaltijdvervangende shakes en repen kunt kiezen

waarom-je-beter-niet-voor-maaltijdvervangende-shakes-en-repen-kunt-kiezen.jpg

Dat je -wanneer je wat kilo’s kwijt wilt- beter kunt gaan voor gezonde maaltijden en voldoende beweging, dan voor maaltijdvervangers heb je vast al vaker gehoord. Maar er is nu nóg een reden om niet voor die maaltijdvervangende shakes en repen te kiezen. De meeste van die dieetalternatieven bevatten volgens onderzoek te weinig eiwitten en te veel suikers.

Een dieet met dat soort maaltijdvervangers is, volgens de Consumentenbond, dan ook slecht voor je gezondheid, concluderen ze na onderzoek.

Maaltijdvervangende shakes en repen

Zoals elk jaar zie je ze ook nu weer overal in de aanbieding: maaltijdvervangende shakes en repen die je zouden helpen bij het verliezen van gewicht. Klinkt too good to be true dat je chocoladerepen en aardbeienshakes kunt drinken om gezond af te vallen. En volgens de Consumentenbond is dat ook zo. Hoewel de maaltijdalternatieven vaak een prima smaak hebben, zijn ze volgens hun onderzoek helemaal niet gezond.

23 maaltijdvervangers

De consumentenbond onderzocht 23 maaltijdvervangers: zeven repen en zestien shakes. Van elk product bekeken ze de ingrediënten en voedingswaarden; waaronder de hoeveelheid eiwitten en suikers. Van de zeven repen die bekeken worden tijdens de test, voldeed geen enkele aan de eisen die de bond stelt aan een gezonde samenstelling. Ook de shakes kwamen niet veel beter uit de test: maar een enkele bevat de aanbevolen hoeveelheid eiwit. En dat terwijl er op veel verpakkingen van maaltijdvervangende shakes en repen juist geclaimd wordt dat ze eiwitrijk zijn! De organisatie deed in 2016 een soortgelijk onderzoek; ze zien naar eigen zeggen maar weinig verbetering in die vijf jaar.

Veel eiwitten, weinig suikers

Altijd, maar vooral als je wilt afvallen, zijn eiwitten heel belangrijk. Eiwitten beperken het verlies van spierweefsel en zorgen voor een verzadigd gevoel. Daarom zouden ze, volgens de Consumentenbond, samen met wat koolhydraten en vezels, de belangrijkste voedingsstof moeten zijn, om te zorgen dat je energie hebt en vol blijft.

Suikergehalte

Daarnaast zitten er in een goede maaltijdvervanger zo weinig mogelijk suikers. Die zorgen er namelijk voor dat je bloedsuikerlevel gaat schommelen en je trek krijgt. Toch loopt het suikergehalte in een aantal producten flink op, tot 25 gram per maaltijd. Soms onder andere namen. De Consumentenbond zag dat er in de onderzochte maaltijdvervangende repen en shakes glucosestroop of maltodextrine zaten. Niets gezonder dan suiker, want ook deze stoffen bevatten geen vitaminen, mineralen en vezels. Maar wél calorieën, en die wil je juist beperken.

Meer lezen over afvallen?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | ANP
Beeld | Getty Images

ME1

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant