Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Maakt suiker je dik?

word-je-van-suiker-dik.png

Te veel suiker eten of drinken kan bijdragen aan het ontstaan van overgewicht. Maar als je het niet te veel en te vaak gebruikt, word je echt niet meteen dik. Het gaat om de balans.

Wat is suiker eigenlijk?

Suiker is een zoete stof die van nature voorkomt in voedingsmiddelen. Suiker behoort tot de koolhydraten. Er zijn verschillende soorten suiker. Veel voorkomende zijn kristalsuiker, glucosestroop, glucosefructosestroop, honing en siropen. In veel  producten die passen in een gezond voedingspatroon, zoals in fruit, mais en melk zitten van nature suikers. Zo zit in fruit vruchtensuiker (fructose) en zit in melk melksuiker (lactose). Al deze suikers bevatten ongeveer evenveel calorieën.

De rol van suiker in je lichaam

Suikers leveren eigenlijk alleen calorieën en geen belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen. Je kunt niet spreken van gezonde of ongezonde suikers. Alle soorten suiker worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Suiker wordt in het lichaam omgezet in glucose. En glucose is nodig om het lichaam energie te geven. De hersenen kunnen zelfs niet zonder glucose.

Wil je minder suiker eten? Dat kan zo!

De helft van alle suiker die we in Nederland binnenkrijgen komt uit extra’s, zoals snoep, koek, gebak en frisdrank. Als je te zwaar bent, valt daar dus winst te behalen.

Deze tips helpen je om minder suiker te eten:

  • Drink bij voorkeur water.
  • Doe geen suiker in je koffie of thee.
  • Drink niet te veel vruchtensappen, want ook hierin zit suiker.
  • Suikerrijke frisdranken kun je vervangen door varianten zonder suiker.
  • Eet minder koekjes, chocolade, snoep en gebak.
  • Let op het etiket als je iets koopt.

Het is belangrijk om niet minder fruit te gaan eten. Daarin zitten namelijk ook veel andere belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn om je lichaam gezond te houden, zoals vezels, vitamines en mineralen.

Meer weten?

Lees alles over suiker en zoetstoffen op de nieuwe pagina ‘Alles over zoet’ van het Voedingscentrum.

Ook interessant