null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Maakt lachen écht gelukkiger?

Het is een wereldwijde volkswijsheid: lach en je wordt vanzelf gelukkig. Maar is het ook echt waar? Wetenschappers doen al jaren onderzoek naar dit onderwerp. Nu denken ze op basis van al die onderzoeken eindelijk het antwoord in handen te hebben…

De laatste studie over het verband tussen lachen en je gelukkig voelen stamt uit 2017. Onderzoekers probeerden toen een bekend experiment te reproduceren waarmee de relatie tussen een glimlach en een beter gevoel kon worden aangetoond. Het experiment mislukte en daardoor kon er geen bewijs worden geleverd. “Psychologen worden het maar niet eens over deze kwestie,” vertelt onderzoeker Nicholas Coles van de Universiteit van Tennessee. “Er wordt al meer dan honderd jaar over deze uitspraak gediscussieerd. Om die reden heb ik samen met een onderzoeksteam meer dan 138 studies over dit onderwerp verzameld. Dankzij een meta-analyse konden we de gegevens van meer dan 11.000 mensen wereldwijd bestuderen.”

Klein effect

De Amerikaanse wetenschappers ontdekten dat een gezichtsuitdrukking wel degelijk onze emoties kan beïnvloeden. Al moet hierbij wel een kanttekening worden geplaatst: het effect is relatief klein. Wanneer je lacht, voel je je dus een klein beetje gelukkiger. En wanneer je fronst, zul je je juist een stukje verdrietiger voelen.

Oplossing voor depressie?

Of je structurele somberheid kunt verdrijven door naar een goede romcom of grappige cabaretvoorstelling te kijken, valt dus te betwijfelen. “Veel mensen denken dat lachen het geheim is om gelukkig te worden. Zo sterk is het effect nu ook weer niet,” reageert Coles. “Een grote smile zal een depressie echt niet oplossen. Het kan hoogstens je humeur een beetje opvijzelen. Er valt nog veel te ontdekken over dit onderwerp. Maar één ding is duidelijk: het is de moeite waard om te bestuderen hoe ons lichaam en onze gevoelens elkaar beïnvloeden.”

Bron| Science Daily

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden