Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Maakt jouw huis je ongezond?

huis-dik.jpg

Je blijft zo lang mogelijk in je warme bed liggen, slaat de lunch over omdat je te druk bent en je eet bij iedere kop thee een lekker chocolaatje. Thuis vertoeven kan een boosdoener zijn voor je gewicht. Met deze tips maak je je huis én het thuis zijn gezonder!

Thuiswerken of een vrije dag hebben kan dik maken, omdat in huis ongezonde tussendoortjes voor het grijpen liggen en gezond fruit verstopt ligt in de koelkast. Op je werk heb je daar minder snel last van. Deze tips helpen je om minder calorieën binnen te krijgen wanneer je thuis bent.

Verstop ongezonde snacks in de kast

Als je ongezonde tussendoortjes opbergt in een gesloten kast, zul je minder snel bezwijken dan wanneer ze in het zicht staan. Op deze manier krijg je minder suikers binnen.

Bewaar fruit niet onnodig in de koelkast

Fruit bewaren we al snel in de koelkast, omdat het dan langer houdbaar is. Maar als je het op tafel of in het zicht neerlegt, zul je er sneller van eten als je trek hebt. Kies voor seizoensgebonden fruit dat niet gekoeld hoeft te worden bewaard. Zo kan het fruit op een zichtbare plek rijpen.

Maak tijd voor de lunch

Een maaltijd overslaan heeft negatieve gevolgen. Dat geldt ook voor de lunch. Je gaat in dat geval eerder snoepen en kiest voor ongezonde producten als je trek hebt. Hierdoor krijg je onnodig veel calorieën binnen. Veel meer dan wanneer je een gezonde lunch zou nemen.

Zet de verwarming niet te hoog

Heerlijk als het warm in huis is. Maar wanneer het te warm is, wordt je lichaam niet aan het werk gezet en verbrand je geen calorieën. Probeer daarom de verwarming niet te snel aan of te hoog te zetten, zodat je lichaam energie moet verbruiken (en dus calorieën moet verbranden) om je te verwarmen.

Kies voor fel licht

Door helder en fel licht neemt de leptineproductie in je lichaam toe. Dit hormoon zorgt ervoor dat je sneller bent verzadigd en doet het hongergevoel afnemen. Probeer als je ’s ochtends opstaat zo snel mogelijk de gordijnen te openen en zo veel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten.

Ruim je huis op

Een rommelig huis kan betekenen dat je de controle over je leven kwijt bent. Dit zorgt onder andere voor minder aandacht voor je gewicht en gezondheid. Als je huis een puinhoop is, zul je wellicht je sportschoenen niet kunnen vinden en ga je uiteindelijk toch niet dat rondje hardlopen. Ruim je huis dus op en gooi dingen die je niet vaak gebruikt of waar je niet gehecht aan bent, weg. Je zult zien dat je geest hiervan ook opruimt en dat je klaar bent voor een nieuwe (gezonde) start! 

Ook interessant