null Beeld

Maakt je lichaam (ondanks vaccinatie) geen antistoffen aan? Nieuw middel tegen coronavirus helpt

Wat als je lichaam te weinig, te langzaam of zelfs helemaal geen antistoffen tegen het coronavirus aanmaakt, ook niet na vaccinatie? Geen paniek, want daar is nu een belangrijke oplossing voor gevonden die sinds kort ook al in Nederland wordt toegepast.

Een middel dat volgens Brits onderzoek het ziekenhuisverblijf met vier dagen kan verminderen en het aantal sterfgevallen met zes procent kan verminderen.

Waarom sommige mensen geen antistoffen tegen het coronavirus aanmaken

Ongeveer een op de drie patiënten die met corona in het ziekenhuis belandt maakt (nog) geen antistoffen tegen het virus, zo meldt het Erasmus MC op de site. Ook voorheen gezonde mensen, maar vooral patiënten die immuunsysteem onderdrukkende geneesmiddelen gebruiken, zoals na een orgaan- of stamceltransplantatie of tijdens een behandeling tegen bloedkanker. Een coronavaccin heeft voor hen dan mogelijk weinig zin. Want ook na volledige vaccinatie, maken zij wellicht helemaal geen antistoffen tegen het virus aan en kunnen ze alsnog heel ziek worden. Maar gelukkig is er nu een alternatief middel dat hier wél bij helpt.

Lees ook:

GGD gaf smekende kankerpatiënten vaccinatie voor hun beurt: ‘Schrijnend, maar dit kan en mag niet’

Tijd kopen

In het Erasmus MC zijn onlangs de eerste coronapatiënten met dit middel behandeld, met succes. Het gaat om de monoklonale antilichamen casirivimab en imdevimab: in laboratoriums gemaakte antistoffen die ervoor zorgen dat het coronavirus minder goed de menselijke cel binnendringt. "Je koopt er als het ware de tijd mee om patiënten zelf hun antistoffen te laten aanmaken", legt internist-infectieloog Bart Rijnders uit, die het middel meerdere keren toediende. "Bij patiënten die nooit antistoffen zullen maken, helpt het de andere afweersystemen in het lichaam bij hun strijd tegen het virus."

Lees ook:

Hoe goed werken de coronavaccins tegen nieuwe varianten? Experts leggen uit

Belangrijke antistoffen in bloedplasma

Het Rotterdamse ziekenhuis noemt het nieuwe middel een doorbraak. Hoe onderzoekers het ontdekten? Ze vonden de benodigde antistoffen in het bloedplasma van een coronapatiënt. Deze hebben ze vervolgens in het laboratorium nagebootst, met de monoklonale antistoffen als resultaat. En mét resultaat. Het middel is al goedgekeurd door de European Medicines Agency (EMA). En na de Britse studie die de werking ervan bewees, heeft het Erasmus MC de behandeling opgenomen in de richtlijn en meteen toegepast. "Bij elke nieuwe covid-19-patiënt wordt nu onmiddellijk bij opname gekeken of er al antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Is dat niet het geval dan hebben we een nieuwe behandeling in ons arsenaal", aldus Rijnders.

Of andere Nederlandse ziekenhuizen ook volgen, is nog niet bekend.

Bron | Erasmus MC

Beeld | Getty

Faye Heijnis

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden