Maakt het uit welk vaccin je als boosterprik krijgt? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Maakt het uit welk vaccin je als boosterprik krijgt?

Heb je je basisvaccinaties tegen het coronavirus gehad? Dan neemt die beschermende werking na verloop van tijd steeds verder af. Vandaar dat we nu ook de boosterprik hebben. Daarvoor wordt zowel het vaccin van Pfizer/BioNTech als Moderna gebruikt. En daarmee rijst ook de vraag: maakt het nog uit welk vaccin je dan als boosterprik krijgt?

En wordt je beschermingsgraad bijvoorbeeld ook hoger als je eerste vaccinaties AstraZeneca waren en je nu een andere prik krijgt?

Maakt het uit welk vaccin je boosterprik is?

Voor de boosterprik wordt zowel het vaccin van Pfizer als van Moderna gebruikt. Bij Pfizer geldt dezelfde dosis als je basisvaccinaties, en bij het Moderna-vaccin is een halve dosis voldoende. Volgens het RIVM maakt het daarbij niet uit welk vaccin je bij je 1e en/of 2e prik hebt gehad. Tot nu toe is uit onderzoek namelijk gebleken dat er geen verschil zit in de effectiviteit en bijwerkingen. Daarom heeft de Gezondheidsraad besloten dat de vaccins gecombineerd kunnen worden.

Daarnaast kun je zelf ook niet kiezen welk vaccin je krijgt. Dit hangt af van de beschikbaarheid op de priklocaties.

Waarom wordt er alleen met Pfizer en Moderna gevaccineerd?

De vaccins van Pfizer en Moderna zijn beide mRNA-vaccins. Het AstraZeneca-vaccin en Janssen-vaccin zijn allebei vectorvaccins en worden niet als boosterprik gebruikt. Dat komt omdat bij de mRNA-vaccins uit onderzoek is gebleken dat deze uitzonderlijk effectief zijn als boosterprik. Dit geldt niet alleen voor mensen die hun 1e en/of 2e basisvaccinatie met Pfizer of Moderna kregen, maar ook voor mensen die eerder met Janssen of AstraZeneca zijn gevaccineerd. Ook de mensen met AstraZeneca en Janssen bleken namelijk een sterkere immuunrespons te ontwikkelen na een boosterprik met een mRNA-vaccin. Daarom is er gekozen om de vaccins van Pfizer en Moderna te gebruiken.

Lees ook: Deze bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik

Waarom is de boosterprik niet op nieuwe coronavarianten aangepast?

Met de eerdere Delta-variant en de opkomst van de nieuwste Omikron-variant van het coronavirus vraag je je misschien ook af of de boosterprik dan niet alvast aangepast kan worden op de nieuwe mutaties. Toch is dat op dit moment nog niet nodig, omdat de huidige vaccins nog voldoende bescherming bieden tegen de coronavarianten. Daarnaast werken vaccinaties die speciaal ontwikkeld zijn voor nieuwe varianten van een virus niet per se altijd beter. Zo bleek bijvoorbeeld uit een onderzoek naar een vaccin wat speciaal op de beta-variant van het coronavirus werd aangepast dat dit net zo goed werkt als de oorspronkelijke vaccins. Ook kost het natuurlijk tijd om vaccins steeds op de nieuwste varianten aan te passen. Zolang de oorspronkelijke vaccins nog voldoende bescherming bieden is het dus niet nodig om ze aan te passen aan nieuwe coronavarianten.

Bron | RIVM, Rijksoverheid, Nemo Kennislink
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden