Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Willeke: ‘Maak urineverlies bespreekbaar’

willeke.png

willekeUrineverlies: heb jij hier ook mee te maken? Willeke Sijpkes (47) is verpleegkundige en continentieadviseuse bij Tena. Ze adviseert vrouwen die te maken hebben met ongewenst urineverlies.

“De vragen die vrouwen, maar ook mannen, ons stellen via de telefoon of mail zijn heel divers: ‘Wat kan ik aan mijn urineverlies doen?’, ‘Is het normaal om urine te verliezen op je veertigste?’ of ‘Welk product kan ik het beste gebruiken?’ De groep vrouwen die met ongewenst urineverlies te maken heeft – een op de vier vrouwen van boven de 35 jaar – is helaas nog veel groter dan de groep die wij nu al bereiken met Tena. Dat komt doordat veel vrouwen denken dat het er nou ‘eenmaal bij hoort’, ze vinden het normaal dat ze wat druppeltjes urine verliezen als ze niezen of lachen.”

Verschillende oorzaken

“Urineverlies kan verschillende oorzaken hebben, van wekere bekkenbodemspieren tot een totaalruptuur na de bevalling, hormonale veranderingen of diabetes of een blaasontsteking. Voor de een is een operatie aan de orde, voor de ander volstaat een passend product. We gaan pas praten over Tena-producten als al het andere eerst is geprobeerd. De bekkenbodemspieren kun je namelijk altijd en overal trainen; tijdens het wachten op de bus of tijdens je werk. Als urineverlies een onomkeerbaar probleem is, helpen we met het zoeken naar de beste bescherming.”m1mx5mncfs2g

Op zoek naar informatie

“Mijn belangrijkste advies aan vrouwen is om erover te praten, met de huisarts, partner of vriendinnen. Stap over de schroom heen en ga actief op zoek naar informatie. Bij Tena vinden we het het allerbelangrijkst om urineverlies bespreekbaar te maken. Dat doen we via de website, via het ‘Voel de Vrijheid’-programma, via een rubriek in Margriet en bijvoorbeeld ook door aanwezig te zijn op evenementen als Margriet Winter Fair. Vrouwen die toch moeite hebben met het aanschaffen van Tena kunnen het product ook online bestellen; al deze dingen dragen ertoe bij om het taboe rondom ongewenst urineverlies te doorbreken.”

Lees snel meer tips tegen ongewenst urineverlies!

Ook interessant