null Beeld

Maak je eigen wasbare mondkapje met dít handige patroon

Al vanaf 1 juni moet iedereen verplicht een mondkapje dragen in het openbaar vervoer, en dit lijkt ook nog wel even zo te blijven. Goedkoop zijn de mondkapjes echter meestal niet. Tijd om zelf aan de slag te gaan dus! Margriets Inge laat zien hoe je met een handig patroon je eigen mondkapje kunt maken.

Extra voordeel: met dit patroon kun je het mondkapje maken met een stof die jij leuk vindt. Hij zit immers op je gezicht, dan kan het geen kwaad als het er een beetje leuk uitziet, toch?

Dit heb je nodig:

 • Katoenen stof voor 4 lagen + 2 lagen (uitneembaar.) Tip: kies voor een stof die wasbaar is op 60°.
 • Het patroon voor het mondkapje (download het patroon hier)
 • Voor mondkapje om de oren: 2x 18 tot 20 cm elastiek (vrouwen) tot 2x 20 tot 25 cm elastiek (mannen)
 • Voor mondkapje om het hoofd: 55 cm elastiek (57 cm wordt aangeraden voor mannen)

Extra benodigdheden:

 • Geodriehoek
 • Centimeter
 • Spelden
 • Krijt
 • Garen
 • Stofschaar
 • Naaimachine

Extra uitleg bij het patroon:

____________ L man

_ _ _ _ _ _ _ _ M vrouw

…….....................…..…….. S kind (7 tot 12 jaar)

- - - - - - - - XS klein kind (3 tot 6 jaar)

Neus = A, Oren = B, Mond = C, Ogen = D

Let op: het patroon rekent de naden niet mee. Deze moet je zelf afmeten.

A: 1 cm naad

B: 2 cm naad

C: 2 cm naad (gespiegeld aan de bovenkant)

D: 1 cm naad

Lees ook:

Dit moet je weten over het omdoen, dragen en wassen van een (zelfgemaakt) mondkapje

Zó maak je het mondkapje:

null Beeld
null Beeld

Stap 1

Print het patroon op standaard A4 papier. Zet de printer instelling op 100% (ware grootte). Meet na het printen even na of op het patroon de onderkant van het mondkapje 10,3 centimeter is.

Speld het patroon op de dubbelgevouwen stof, meet de naden af en knip uit. *

A: 1 cm naad

B: 2 cm naad

C: 2 cm naad (gespiegeld dus net als de boven kant wijd uitlopend)

D: 1 cm naad

Speld het patroon daarna op de voering stof, meet de naden af en knip uit. Je hebt nu 4 patroondelen.

null Beeld
null Beeld

Stap 2

Stik de ronde naad (A) van de stof en daarna de ronde naad van de voeringstof aan elkaar (op 1 cm). Allebei met de 'goede' kant van de stof op elkaar. Nu heb je een voorkant van stof en een binnenkant van voeringstof. Strijk de naden open bij beide patroondelen. Mocht de bocht niet mooi worden, dan zou je de naad iets korter kunnen knippen.

Stap 3

Naai de stof (D) en de voering (D) aan elkaar door ze op elkaar te leggen (de goede kanten tegen elkaar). Strijk de naad open. Geef een stiksel vlak langs de naad op de voeringstof (hiermee voorkom je dat straks de voering aan de buitenkant zichtbaar is).

Stap 3

Leg de onderkant (C), dus stof en voering, ook weer met goede kant van de stof op elkaar. Stik deze vanaf kant B gezien 7 cm aan beide zijden in (op 2cm). Doe het kapje binnenstebuiten en strijk ’t mooi in vorm. Aan de onderkant heb je nu een opening die we open laten. Tussen beide lagen kan later een vulling of filter worden geschoven.

null Beeld
null Beeld

Stap 4

Maak een tunnelzoom aan de zijkant van het masker (kant B) door het uiteinde 0,5 cm naar binnen te strijken en daarna 1,5 naar binnen te strijken. Deze stik je op 1,5cm van de rand dicht zodat je een tunnel krijgt. Trek het elastiek door het tunneltje door middel van een veiligheidsspeld. Maak het mondkapje op maat door het te passen en het elastiek op maat te maken. Bepaal zelf of de elastieken om de oren komen of langs het achterhoofd lopen. Het elastiek kun je aan elkaar vastknopen of met en zigzag steek aan elkaar stikken.

Stap 5

Als extra filter kan tussen de voering en de voorste laag keukenpapier of ander non-woven materiaal worden geschoven. Vervang dit na gebruik en was hierna je handen grondig. Was het mondkapje op minstens 60 graden. Drogen kan in de droger of aan de lucht (minimaal 72 uur wordt aangeraden).

null Beeld

Stap 6

Volg de richtlijnen van de overheid in verband met het gebruik van mondmaskers strikt op. Raak het masker gedurende tijd van dragen niet aan. Als je het masker afdoet pak je het elastiek achter je oren of je hoofd en doe je het masker af. Doe het masker gelijk in een bakje of in een zakje dat je kunt afsluiten.

Tip: het patroon kan aangepast worden op het gezicht van kind tot volwassen (zie de verschillende maten). Het is namelijk erg belangrijk dat het masker goed aansluit rond de kin en neus om met je mond én neus goed door het masker te kunnen ademen. Pas ook het elastiek hierop aan.

null Beeld

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Quirine Brouwer

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden