Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Maagklachten: zo voelt het als je gastritis hebt

vrouw-bed-maagpijn-ziek.jpg

 Gastritis is een chronische maagslijmvliesontsteking. Hier lees je wat het is, waardoor het komt en wat je er tegen kunt doen. 

Wat is het en wat voel je?

De binnenkant van de maag is bekleed met een dikke slijmvlieslaag. Deze 
beschermt de maagwand tegen het 
agressieve zoutzuur, maar produceert 
ook het maagsap, met alle enzymen die nodig zijn voor de vertering en opname van voeding. Dit slijmvlies kan ontstoken raken, waardoor je last kunt krijgen van maagpijn, een opgeblazen gevoel, een 
gebrek aan eetlust en brandend maagzuur. Maagslijmvliesontsteking komt 
ook bij kinderen voor.

Wat is de oorzaak?

In de meeste gevallen is maagslijmvliesontsteking het gevolg van een auto-
immuunproces. Het immuunsysteem 
verklaart per ongeluk de oorlog aan het maagslijmvlies, waardoor het ontstoken raakt en langzaam wordt afgebroken. Soms is de ontsteking het gevolg van een actieve besmetting met de bacterie Helicobacter pylori. Veel mensen dragen deze bacterie echter bij zich zonder ooit maagklachten te krijgen.

Is het gevaarlijk?

Op termijn wel. Bij de auto-immune 
variant wordt het maagslijmvlies langzaam steeds verder afgebroken. Daarmee verdwijnen ook de klierbuisjes die zoutzuur en spijsverteringsenzymen produceren. Hierdoor ontstaat een tekort aan een stofje dat nodig is voor de opname en 
verwerking van vitamine B12. Dit kan op den duur leiden tot een heel spectrum 
aan ernstige klachten, onder meer bloedarmoede en zenuwbeschadigingen. Maagslijmvliesontsteking als gevolg van een bacteriële infectie kan onbehandeld leiden tot een maagzweer.

Wat kun je ertegen doen?

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een uitgebreid specialistisch onderzoek, onder meer een endoscopie, waarbij tegelijk wat weefsel wordt weggenomen voor analyse. Als blijkt dat de ‘maagzweerbacterie’ de boosdoener is, krijg je een antibioticakuur en een maagzuurremmer, waarna de klachten verdwijnen. Bij auto-immune maagslijmvliesontsteking kunnen artsen weinig meer doen dan je B-12 status in de gaten houden en een eventueel tekort behandelen met injecties.

Wat kun je beter wel en niet eten?

Steeds meer onderzoek wijst uit dat 
auto-immuunziektes worden uitgelokt door voedingsmiddelen die we nog maar relatief kort eten, zoals granen. Artsen die out of the box durven denken, boeken spectaculaire resultaten met graanvrije voeding. Lang niet iedere patiënt is echter bereid brood en pasta te laten staan.

Meer over maagklachten

Hoe gevaarlijk is brandend maagzuur?
Hoe weet je dat je een maagzweer hebt?

 

Tekst: melchior meijer.

M27 Cover_72dpi

Dit artikel vind je ook in Margriet 27 (2016).  Hierin vind je een beknopt overzicht van de meest voorkomende maagklachten en wat je er tegen kunt doen. Nabestellen? Dat kan via Tijdschrift365.nl 

Ook interessant