Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Regelmatig last van je maag? Misschien is het wel dyspepsie

dyspepsie.jpg

Vaak last van een opgeblazen gevoel, klachten aan je bovenbuik of last van je maag? Het lijkt vaak onschuldig, maar kan behoorlijk vervelend zijn. Misschien wijt je het aan iets dat je gegeten of gedronken hebt, en dat het vanzelf wel weer overwaait, maar het kan ook zijn dat je last hebt van de aandoening dyspepsie. 

Van de symptomen tot risicogroepen: dit wil je hierover weten.

Wat is dyspepsie?

Het is niet gek dat je na een pittig gerecht, zware maaltijd, een hele vette hap of na veel alcoholische versnaperingen last kunt hebben van je maag. Sterker nog, dat overkomt de meeste mensen wel eens. Toch kan het ook zijn dat je te maken hebt met dyspepsie. Dit is een verzamelnaam voor problemen met je spijsverteringssysteem. Daarbij gaat het om het bovenste deel van je spijsverteringsysteem; de slokdarm, maag en de twaalfvingerige darm.

Hoewel deze aandoening onschuldig is, kan het wel heel vervelend en pijnlijk voelen. De klachten aan je spijsverteringssysteem kunnen invloed hebben op dagelijkse activiteiten, zoals je werk. 

Symptomen 

Omdat dyspepsie een aandoening is aan je spijsverteringssysteem beginnen de klachten vaak tijdens of na het eten. Vaak komen de klachten in golven. De meest voorkomende symptomen zijn de volgende: 

 • Misselijkheid 
 • Pijn en/of ongemak in je bovenbuik
 • Opgeblazen gevoel
 • Opboeren of oprispingen 
 • Snel vol gevoel na het eten 
 • Brandend maagzuur

Oorzaken 

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je last kunt krijgen van dyspepsie. Het kan gaan om een overgevoelige of luie maag, maar vaak kan de arts ook geen duidelijke oorzaak vinden. De klachten zijn dan ‘functioneel’. 

Overgevoelige maag
Ligt de oorzaak bij een overgevoelige maag? Dan is je maag extra gevoelig voor de prikkels uit je maagdarmkanaal. Dit kan komen door een verstoorde beweging van je maag, een infectie, een verkeerd voedingspatroon of door psychische klachten. 

Luie maag
Heb je een luie maag? Dan trekt je maagspier onvoldoende of onregelmatig samen. Hierdoor wordt je eten niet fijngemaald. Ook blijft je eten hierbij vaak te lang in je maag zitten. Artsen denken dat stress, spanning en suikerziekte kunnen leiden tot een luie maag, al is in de meeste gevallen de oorzaak van een luie maag niet bekend.  

Andere oorzaken
De bacterie Helicobacter pylori kan ook leiden tot dyspepsie. Daarnaast kan het in sommige gevallen ook een bijwerking van medicatie zijn, bijvoorbeeld bij ontstekingsremmers zoals aspirine, diclofenac en ibuprofen. Ook kan het komen door corticosteroïden en antibiotica. 

Naar de dokter 

Bij klachten is het niet altijd nodig om naar de huisarts te gaan. Maar als je regelmatig last hebt van de onderstaande klachten, is het wel verstandig om contact op te nemen:

 • Regelmatig overgeven
 • Gevoel alsof eten in je slokdarm blijft hangen
 • Hevige pijn in je bovenbuik
 • Dunne, zwarte, plakkerige ontlasting 
 • In korte tijd meer dan 5 kilo afgevallen (zonder duidelijke oorzaak)

Vaak stelt de huisarts de diagnose op basis van je klachten. Daarnaast kan ook een onderzoek naar je buik worden gedaan. In sommige gevallen kun je worden doorverwezen naar het ziekenhuis voor een verder onderzoek. 

Lees ook: Déze symptomen kunnen wijzen op een maagzweer

Behandeling

Dyspepsie is vaak lastig te behandelen. Dat komt omdat de oorzaak regelmatig onbekend is. Voor veel mensen helpt het om bij (milde) klachten maagzuurremmers te slikken. Als je last hebt van de aandoening door een luie of overgevoelige maag kan de huisarts hier speciale medicatie voor voorschrijven. Ook kan het helpen om van medicatie te wisselen als je klachten door de bijwerkingen komen. Doe dit altijd in overleg met je arts.

Sommige mensen hebben tijdelijk dyspepsie, terwijl anderen hier hun hele leven last van houden. In sommige gevallen kan het door je leefstijl erger worden of juist verdwijnen. Zo kan stoppen met roken bijvoorbeeld klachten verminderen, omdat rook het maagslijmvlies irriteert. Maar ook minder alcohol drinken, afvallen, gezond eten, goed kauwen op je eten en stress vermijden kunnen helpen. 

Risicogroepen

Mensen boven de 55 jaar lopen meer kans op dyspepsie. Vaak is hier geen duidelijke oorzaak aan te wijzen voor de klachten. Mensen die weten dat ze meer risico lopen op maagkanker hebben ook meer kans op deze aandoening. Maar ook als je last hebt van chronische maagslijmvliesontsteking, je darmvlies afwijkt of je in de afgelopen 20 jaar aan een maagzweer bent geopereerd loop je extra risico. 

Bron | Gezondheidsnet, Gezondheid en Wetenschap
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant