Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Kan je maag echt krimpen als je minder eet?

kan-je-maag-echt-krimpen-als-je-minder-eet.jpg

Als je bezig bent met afvallen, lijkt het alsof je maag letterlijk aan het krimpen is. Want: als je minder eet, krimpt je maag en daardoor val je sneller af. Toch?

Een groep Amerikaanse artsen zocht uit of je maag ook daadwerkelijk kan uitrekken of krimpen.

Maag krimpen

Het klinkt natuurlijk heel logisch: door minder te eten krimpt je maag, waardoor je sneller vol zit na een maaltijd. Met een kleinere maag eet je dus minder omdat je minder honger hebt en daardoor val je af. Maar wetenschappers onderzochten of dit ook daadwerkelijk klopt en publiceerden hierover in The American Journal of Clinical Nutrion. Een groep obesitaspatiënten ging flink lijnen door dagelijks 600 kcal per dag te eten. Dit is de helft van wat voedingsdeskundigen adviseren als je wilt afvallen. In slechts vier weken tijd zag de groep hun maag tot 27 procent krimpen.

Lees ook:
Déze 8 drankjes kun je het beste drinken als je wilt afvallen

Hongergevoel

Volgens darmartsen betekent een kleinere maag niet meteen dat je minder honger hebt. Het heeft te maken met de chemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor het hongergevoel die toenemen bij sommige mensen vanwege hongerdiëten. Dus bij een krimpende maag heb je juist een hongergevoel. Hierdoor blijkt uit de proef dat de obesitaspatiënten in veel gevallen juist weer zijn aangekomen; ze hadden beter ‘gewoon’ gezond kunnen eten.

Iedereen heeft dezelfde maag

De magen van mensen met overgewicht in tegenstelling tot magen van mensen met een gezond gewicht verschillen niet veel van elkaar. Wel is het zo dat de de maag tijdelijk iets minder elastisch is en gewend raakt aan minder voedsel. Hierdoor zul je je sneller vol voelen als je een grote maaltijd eet na een tijdje diëten. Maar de grootte van de maag is niet de belangrijkste factor bij afvallen.

Wat kun je dan het beste wel doen? Veel vezels en eiwitten eten en daarnaast voorkomt dat je maaltijden overslaat en letterlijk rammelt van de honger. Hiermee voorkom je overeten. Eet daarom dagelijks gemiddeld vijf kleinere porties i.p.v. drie grote.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant