Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van oorzaak tot symptomen: dít wil je weten over lupine-allergie

van-oorzaak-tot-symptomen-dit-wil-je-weten-over-lupine-allergie.jpg

Lupine: misschien heb je de naam wel eens nietsvermoedend op de verpakking van een product gelezen. Lupinemeel wordt namelijk aan steeds meer voedingsmiddelen toegevoegd. In principe geen probleem, maar wél heel vervelend voor mensen met een lupine-allergie.

En zo’n allergie voor lupine blijkt steeds vaker voor te komen. Het is zelfs een van de veertien meest voorkomende allergenen, die duidelijk aangegeven moeten worden op de verpakking van voedingsmiddelen.  

Wat is lupine?

Eigenlijk is lupine een mooie bloemsoort waar wel honderd varianten van bestaan, maar meestal zorgt die niet voor de problemen bij een lupine-allergie. De oorzaak van een allergische reactie is meestal lupinemeel, dat gemaakt wordt van de zaden van de blauwe bloem. Misschien heb je het weleens op een pak koekjes zien staan, of in de ingrediëntenlijst van een vleesvervanger. Lupinemeel wordt soms ook wel bonenmeel genoemd, terwijl het eigenlijk niet gemaakt is van bonen. Het komt steeds vaker voor in producten, omdat het volgens de voedingsindustrie een goedkoop maar effectief alternatief is voor sojameel. De meesten van ons merken weinig van het verschil, maar voor mensen met een lupine-allergie is het wel heel vervelend dat het in steeds meer producten zit.  

Waarin zit lupine?

We schreven net al dat lupine steeds vaker gebruikt wordt in de voedingsmiddelenindustrie. Er zijn dus heel wat verschillende soorten producten waar deze stof, vooral in de vorm van meel, in kan zitten. Denk aan:

  • Brood, koekjes en gebak
  • Gepaneerde producten
  • Vleesvervangers
  • Sausjes, soepen en dressings
  • Snacks en snoepjes.

Lupine is één van de veertien hoofdallegenen en moet dus altijd duidelijk aangegeven worden op de verpakking van voedingsmiddelen.

Lupine-allergie

Hoewel lupine één van de veertien hoofdallergenen is, kennen veel mensen het (nog) niet. Toch zijn er best wat mensen met een lupine-allergie, al zijn exacte nummers daarvan niet bekend. Als je een allergie hebt voor lupine, reageert je immuunsysteem verkeerd op de eiwitten die erin zitten. Daardoor maakt je lijf te veel histamine aan, wat zorgt voor nare symptomen.

Vaak gaat een lupine-allergie samen met een allergie voor andere peulvruchten, waar ook lupine onder valt. Omdat de stof in steeds meer producten gebruikt wordt, is de kans daarnaast ook groot dat meer mensen een overgevoeligheid voor lupine zullen ontwikkelen.

Lees ook:
Dít is het verschil tussen een voedselallergie en een intolerantie

Symptomen van lupine-allergie

Welke klachten iemand met lupine-allergie krijgt bij het eten van lupine, verschilt van persoon tot persoon. Niet iedereen met de allergie heeft dit even ernstig en ook kan het zich op diverse manieren uit, van jeuk in de mond tot anafylactische shock.

Vaak gaat het om klachten die te maken hebben met de mond, dit wordt ook wel het oraal allergie syndroom genoemd. Denk hierbij aan kleine blaasjes in de mond, maar ook roodheid, jeuk, zwelling en tintelingen in en rondom de mond. Ook kunnen er vochtophopingen ontstaan, wat angioedeem genoemd wordt. Dat kan bijvoorbeeld zorgen voor zwellingen van de ogen, de lippen of de wangen. Soms kan dit heel gevaarlijk zijn: bijvoorbeeld bij zwelling van de keel, waarbij de ademhaling belemmerd kan worden.

Anafylactische shock

Luchtwegklachten zijn ook niet zeldzaam als symptoom van lupine-allergie. Denk daarbij aan ontstoken neusslijmvlies, hoesten, niezen, een piepende ademhaling en benauwdheid. Ten slotte kan bij ernstige lupine-allergie een anafylactische shock ontstaan. Daarbij maakt het immuunsysteem heel veel histamine aan, waardoor ontstekingsreacties in het lichaam ontstaan. Dat gebeurt bij zo’n shock zo snel, dat de bloeddruk daalt en de persoon het bewustzijn kwijt kan raken. Andere symptomen zijn huiduitslag en zwellingen in het gezicht, de tong, hals en lippen. Bovendien kun je bij een anafylactische shock ook ademhalingsproblemen krijgen door de zwellingen. Het is heel belangrijk dat er in dit geval direct ingegrepen wordt, anders kan het dodelijk zijn. Mensen die zo’n ernstige allergie hebben, dragen meestal een EpiPen met een adrenalineshot bij zich.

Link met pinda-allergie

Lupine-allergie kan bij iedereen voorkomen, maar lijkt vaker gezien te worden bij mensen die al een pinda-allergie hebben. Dat komt waarschijnlijk omdat beide producten officieel peulvruchten zijn. Het wordt dan een kruisallergie genoemd. We spreken van zo’n kruisallergie wanneer iemand die allergisch is voor een bepaalde stof ook reageert op een stof die voor het lichaam erg lijkt op een andere stof. Ongeveer vijftien tot dertig procent van de mensen met een allergie voor pinda’s, heeft ook een lupine-allergie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Stichting Voedselallergie, Voedingscentrum, AAAI
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant