Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Luizen voorkomen? Pak je haarlak er maar bij

vrouw-haarspray.png

2 maart is Luizendag; doel van deze dag is om Nederland in een keer hoofdluisvrij te maken. Pak de haarlak en gel er maar bij. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de beestjes hier niet van houden.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voert momenteel onderzoek uit naar luizen thuis en op school. Uit voorlopige resultaten blijkt dat luizen niet van haarlak en gel houden. Meisjes die haarlak gebruiken, hebben namelijk minder vaak hoofdluis (7 procent) dan meisjes die dat niet doen (13 procent). En jongens die gel gebruiken, hebben minder vaak hoofdluis (3 procent) dan de jongens die dit niet in hun haar smeren (6 procent). “Waarschijnlijk doordat de luizen zich minder goed kunnen vasthouden aan het harde haar,” aldus Desirée Beaujean, onderzoeker van het RIVM, tegen nu.nl.

Vaker luizen dankzij selfies

Luizen duiken overal op. Niet alleen op basisscholen, ook op middelbare scholen teisteren deze parasieten de hoofden. Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek: luizen komen bij meisjes tussen de 13 tot 16 jaar ongeveer 15 keer vaker (!) voor dan bij jongens van dezelfde leeftijd.
Het RIVM noemt als reden dat meisjes vaak meer lichamelijk contact hebben, zoals bij het maken van selfies en slaapfeestjes, maar waarschijnlijk ook omdat zij vaker lang(er) haar hebben. Meisjes met lang haar en in mindere mate met halflang haar, hebben namelijk vaker last van luizen dan meisjes met kort haar.

Wat kun je doen om luizen te voorkomen?

Er is weinig bekend over het voorkomen van luizen. Ze verspreiden zich vooral via haar-haarcontact en volgens het instituut zijn er weinig aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving zoals via beddengoed of borstel. Ook het effect van een luizencape of -zak is niet wetenschappelijk aangetoond.
Regelmatig controleren is daarom het devies. Mocht je luizen bij een gezinslid constateren, volg dan het kamadvies van het RIVM (twee weken kammen met een luizenkam), eventueel in combinatie met een speciaal anti-hoofdluismiddel.

In deze video zie je hoe je op luizen checkt en hoe je het beste kunt kammen:

Meer lezen?

Vier feiten en fabels over hoofdluis

 

Ook interessant